Čínský umělecký film, zachycující obranné a vítězné boje Lidové osvobozenecké armády proti kuomintangcům v roce 1947. Je to právě v době, kdy si Čankajšek uvědomuje, po celé řadě porážek, že jej může zachránit jen velká, vítězná ofensiva. Obrací...

Popis

Čínský umělecký film, zachycující obranné a vítězné boje Lidové osvobozenecké armády proti kuomintangcům v roce 1947. Je to právě v době, kdy si Čankajšek uvědomuje, po celé řadě porážek, že jej může zachránit jen velká, vítězná ofensiva. Obrací proto své síly směrem k severu. Velitelé osvobozenecké armády brzy vystihnou tuto nepřítelovu snahu. Poněvadž musí bojovat proti nepříteli nejen početnějšímu, ale i technicky mnohem vybavenějšímu, volí taktický ústup a snaží se ve vhodný okamžik udeřit.

Příslušníci Lidové osvobozenecké armády nejdříve nechápou tento náhlý ústup, jsou znepokojeni. Jíž však po prvém vítězství, kdy je zničena šedesátitisícová armáda kuomintangců a brzy na to pak druhá, jižní Čankajškova armáda, chápou taktiku svých velitelů. Uvědomuji si, že ustupovali proto, aby nepřítele ve vhodné chvíli zničili. Chápou, že museli opustit osvobozené oblasti severozápadní, severní i severovýchodní Číny, aby je pak definitivně vyrvali z rukou nepřítele. Film je pravdivým obrazem vítězných bojů Lidové osvobozenecké armády proti kuomintangcům a jejích zahraničním pomahačům.