Obecná škola
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama
Délka:
97 min
Motto:
Tato laskavá komedie je celovečerním debutem Jana Svěráka.
Země:
Československo, 1991
Desetiletý Eda Souček a jeho spolužák Tonda Čejka chodí do chlapecké třídy jedné školy na pražském předměstí. Z nezvládnutelně divokých žáků se zblázní učitelka a na její místo příjde přísný a záhadný Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí,...

Popis

Desetiletý Eda Souček a jeho spolužák Tonda Čejka chodí do chlapecké třídy jedné školy na pražském předměstí. Z nezvládnutelně divokých žáků se zblázní učitelka a na její místo příjde přísný a záhadný Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí, který má slabost pro ženy.

Eda ho začne srovnávat se svým "nehrdinným" otcem. Jan Svěrák vás v úsměvné, nostalgické vzpomínce zve do báječných poválečných let, kdy země voněla čerstvě nabytou svobodou, kluci chodili tátům pro pivo a pedagogická kvalifikace "odbojář a partyzán" dokázala zastínit i tradici Jana Ámose Komenského.

Svérázný učitel Igor Hnízdo převzal na sklonku roku 1945 třídu rozjívených desetiletých raubířů, kteří svou učitelku dokázali přivést do blázince. Svým novým svěřencům dal jasně najevo, že se nehodlá stát jejich další obětí a všem krásným ženám v okolí, že by se mohly stát oběťmi jeho šarmu.

Film Obecná škola byl v roce 1991 nominován na OSCARA.