Nora
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
106 min
Země:
Anglie/Německo/Itálie/Irsko, 2000
Setkali se náhodou jednoho dne roku 1904 na dublinské ulici. On, začínající spisovatel, jehož povídky nechtěl nikdo vydávat, ona, pokojská z místního hotelu. On, labilní mladík, pronásledovaný přízraky své matky, bojící se bouřky a zvířat s rohy,...

Popis

Setkali se náhodou jednoho dne roku 1904 na dublinské ulici. On, začínající spisovatel, jehož povídky nechtěl nikdo vydávat, ona, pokojská z místního hotelu. On, labilní mladík, pronásledovaný přízraky své matky, bojící se bouřky a zvířat s rohy, ona, silná, oběma nohama pevně na zemi stojící žena.

Od tohoto okamžiku prvního oboustranného vzplanutí se mnohokrát rozešli a opět sešli, prožívali spolu milování, podezírání, usmiřování, tvůrčí muka, naděje i beznaděje, prožili spolu celý život. James Joyce, největší irský spisovatel, a Nora Barnacleová, jeho věrná a trpělivá životní družka, (která se stala jeho oficiální manželkou až v roce 1931, kdy si ji Joyce vzal, aby jí i jejich dětem zajistil dědická práva). Režisérka Pat Murphyová připravovala natáčení tohoto snímku pět let, pro finanční problémy k němu došlo až tehdy, kdy si jej do své produkce vzal Ewan McGregor.

V rozhovoru pro Irish Times řekla, že pro ni je tento film o tom, co se stane, když se lidé zamilují. O tom, že lidé, kteří se k sobě na první pohled vůbec nehodí, mohou spolu mít úžasný vztah. Pro roli Nory našla ideální představitelku v irské herečce Susan Lynchové (na obrazovce ČT jsme ji viděli např. ve filmech Vadí nevadí nebo Zázračné vzkříšení Neda Devina), která za ni získala několik mezinárodních cen.

I díky jejímu výkonu uvěří divák tomu, že Nora byla předobrazem Joyceovy Molly Bloomové z jeho vrcholného díla Odysseus. Joyce si zahrál Ewan McGregor, jehož herecké úspěchy je zbytečné vypočítávat. (Za všechny alespoň Trainspotting, Moulin Rouge, Talentovany pan Ripley atd. atd.)