Nokas
Typ:
film
Žánr:
akční, životopisný, kriminální
Délka:
87 min
Země:
Norsko, 2010
s je zkratka pro sčítací centrálu Norsk Kontantservice, která zajišťuje rozvoz peněz bankám. Pátého dubna 2004 ráno vpadlo do její budovy v norském Stavangeru jedenáct ozbrojených mužů. Podle plánu měli během osmi minut provést vloupání a zmizet...

Popis

s je zkratka pro sčítací centrálu Norsk Kontantservice, která zajišťuje rozvoz peněz bankám. Pátého dubna 2004 ráno vpadlo do její budovy v norském Stavangeru jedenáct ozbrojených mužů. Podle plánu měli během osmi minut provést vloupání a zmizet dřív, než dorazí policie. Vše se však odehrálo jinak, než si drzí lupiči naplánovali, a došlo k přestřelce, která si vyžádala lidský život.

Osudy většiny zúčastněných jsou dnes známé, což ovšem nic nemění na tom, že z ukradených 57 milionů norských korun se 51 milionů dosud nenašlo. Okolnosti největší loupeže v norské historii líčí režisér Erik Skjoldbjærg s mrazivou distancí, příznačnou už pro jeho thriller Insomnie. Události sleduje očima těch, kterých se bezprostředně týkaly - lupičů, policistů a zaměstnanců firmy. Snímek byl natočen podle výpovědí očitých svědků a v místech, kde přepadení proběhlo.