Nickyho rodina
Typ:
film
Žánr:
historický, drama, životopisný, dokumentární
Délka:
96 min
Motto:
Film o tom, jak příklad jednoho člověka i po 70 letech dokáže inspirovat lidi a měnit dnešní svět.
Země:
USA/Česká Republika/Anglie/Izrael/Slovensko, 2010
Nový film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených „Wintonových dětí“. Uvedením Nickyho rodiny Matěj Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů. Prvním byl...

Popis

Nový film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených „Wintonových dětí“. Uvedením Nickyho rodiny Matěj Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů. Prvním byl film Všichni moji blízcí (1999), a po něm následoval snímek Nicholas Winton - Síla lidskosti (2002), který získal International EMMY AWARD za nejlepší dokumentární film.

„Zájem studentů a fakt, že pod Wintonovým vlivem tisíce dětí na celém světě začaly konat dobro, dokonce jako novodobí „Wintonové“ zachraňovat jiné děti, nás natolik ohromil, že jsme se rozhodli pokračovat v prozkoumávání Wintonova tématu. Objevila se úplně nová fakta, např. příběh krásné špiónky Kerstin, která přestože za války pracovala pro Gestapo, pomohla Wintonovi zachránit 25 dětí či osudový příběh matky, která se do poslední chvíle nemohla odhodlat opustit své malé dítě a poslat jej do neznámého bezpečí. Také jsme našli mnoho nových „Wintonových dětí“, takže jeho rodina se rozrostla na 5 700 lidí s jedinečnými osudy. Rozhodli jsme se, že nedovolíme, aby se ty nejvíc vzrušující nově objevené příběhy spolu s úžasnými Wintonovskými akcemi a pozitivními aktivitami studentů „ztratily“. Proto vznikl film Nickyho rodina. Chceme ukázat, že do největší rodiny na světě, do Nickyho rodiny, nepatří jen tisíce lidí, kteří za svůj život vděčí Nicholasi Wintonovi, ale i všichni ti, kteří chtějí s naším světem něco pozitivního vykonat,“ říká režisér Matěj Mináč.

Během natáčení filmu Nickyho rodina ve Velké Británii, České republice, USA, Francii, Kambodži, Kanadě, Izraeli, Dánsku a na Slovensku vzniklo více než 450 hodin materiálu. Vedle autentických dokumentárních záběrů, fotografií a záznamů vzpomínek, jsou součástí filmu také hrané scény rekonstruující průběh konkrétních událostí a evokující emocemi nabitou atmosféru příběhu. Nicholase Wintona si zahrál Michal Slaný, váhající maminku jednoho z dětí Klára Issová. Průvodcem filmu je Joe Schlesinger, reportér stanice CBC Kanada, který rovněž patří k „Wintonovým dětem“.