Nevěsta větru
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
99 min
Rok:
2001
Je to pravdivý příběh Almy Schindlerové, kterou mnozí považovali za nejkrásnější ženu Vídně na přelomu století. Provdala se za Gustava Mahlera, o dvacet let staršího skladatele a dirigenta, jehož talent ctila a obdivovala. Na jeho naléhání se...

Popis

Je to pravdivý příběh Almy Schindlerové, kterou mnozí považovali za nejkrásnější ženu Vídně na přelomu století. Provdala se za Gustava Mahlera, o dvacet let staršího skladatele a dirigenta, jehož talent ctila a obdivovala. Na jeho naléhání se vzdala snu o vlastní hudební tvorbě, aniž by si uvědomila, že tím zabíjí část své bytosti. Mahlerova smrt jí poskytla jen částečné vysvobození. Alma i nadále zůstávala ve stínu nadaných mužů, které inspirovala. Její druhý manžel Walter Gropius založil Bauhaus.

Její vášnivý milenec Oskar Kokoschka namaloval svá nejlepší díla v době, kdy byl s ní a ona mu stála modelem k Nevěstě větru. Změnilo se to až poté, co se provdala za Franze Werfela, v němž nalezla muže, který kladl její představy a přání před svá vlastní. Tehdy se Alma umělecky probudila. Werfel jí dodal odvahu, aby složila hudbu na jednu z jeho básní. Jaká byla skutečná Alma? Múza? Krasavice, po níž toužili všichni muži? A co doopravdy chtěla od života?