Úspěšný a oceňovaný italský režisér Ferzan Ozpetek vytváří hravou a inteligentní komedii, která získala Cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu Tribeca v New Yorku v kategorii nejlepší hraný film a další významná filmová ocenění v...

Popis

Úspěšný a oceňovaný italský režisér Ferzan Ozpetek vytváří hravou a inteligentní komedii, která získala Cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu Tribeca v New Yorku v kategorii nejlepší hraný film a další významná filmová ocenění v kategoriích nejlepší herec a herečka ve vedlejší roli.

Hlavní postavou filmového příběhu je Tommaso, nejmladší syn kantonské početné a tradiční rodiny z jižní Itálie, která se už od 60. let zabývá výrobou těstovin. Na cestě domů z Říma, kde studuje literaturu a kde žije se svým přítelem Marcem, se Tommaso rozhodne říct rodičům pravdu o své sexuální orientaci. Ale když je konečně připravený před ně předstoupit, jeho starší bratr Antonio mu překazí všechny jeho plány odhalením jeho vlastního tajemství. Snímek Neřízené střely je zábavnou, povznášející a zároveň dojemnou italskou komedií.

Režisér Ozpetek volí ke zpracování tohoto příběhu hravý přístup, zároveň však kritizuje konvenční hodnoty provinčního jihu Itálie s excentrickými postavami jako konzervativní otec filantrop, teta alkoholička, věčně otrávené služebnictvo či sexuálně žádostiví Tommasovi přátelé. Tématem rodinných tajemství, zvláštními charaktery postav a hořkosladkým tónováním filmového vyprávění se snímek Neřízené střely přibližuje k poetice filmů svérázného španělského režiséra Pedra Almodóvara.