Sovětský umělecký film ukrajinské národní produkce byl natočen podle motivů románové trilogie Vladimíra Beljakova „Stará pevnost". V ději jsou sledovány osudy dělnických dětí Vasilije, Galji a Peťky a jejich protihráče Koťky Grigorjenka....

Popis

Sovětský umělecký film ukrajinské národní produkce byl natočen podle motivů románové trilogie Vladimíra Beljakova „Stará pevnost". V ději jsou sledovány osudy dělnických dětí Vasilije, Galji a Peťky a jejich protihráče Koťky Grigorjenka. Grigorjenko byl v dětství skautem a po porážce petljurovců utekl do zahraničí, aby se po nějaké době vrátil s úmyslem škodit sovětskému státu.

Vasja, Galja a Peťka, kteří v dětství na vlastní kůži poznali „lásku" buržoasie a odnesli si z dětství nenávist k této třídě pro celý život, se vyučí v odborném učilišti a nastoupí práci v závodě, do něhož se podařilo vetřít i Koťkovi a kterého zde také odhalí.

Celý příběh je rámcován motivem staré pevnosti, u jejíchž zdí si hrdinové jako děti hrávali, v jejíchž zdech viděli popravu komisaře rudého oddílu a k níž se i po letech vracejí Vasil s Galjou, aby si tu vyznali lásku.