Americký western Nebeská brána patří v dosavadní historii filmového Hollywoodu mezi realizačně nejdražší tituly a zároveň je řazen mezi díla se značně skandální pověstí.V roce 1980, kdy ho natočil režisér Michael Cimino, stál 36 milionů dolarů....

Popis

Americký western Nebeská brána patří v dosavadní historii filmového Hollywoodu mezi realizačně nejdražší tituly a zároveň je řazen mezi díla se značně skandální pověstí.V roce 1980, kdy ho natočil režisér Michael Cimino, stál 36 milionů dolarů. Díky takové neobvyklé finanční velkorysosti produkční firmy United Artists bylo natočeno obrovské množství materiálu, z něhož po závěrečném násilném sestřihu vzniklo dílo - i tak podstatně přesahující běžnou stopáž celovečerního filmu. Film je rozsáhlá epická freska z Divokého západu. V popředí stojí šerif James Averill, majitelka veřejného domu Ella a dobrodruh Nat. Tuto trojici spojuje i rozděluje vzdělání, láska, přátelství i rozdílný přístup k životu.

Na pozadí jejich "příběhu" se odvíjí dramatický spor mezi starousedlými farmáři hájícími nabytý majetek a přistěhovalci, hledajícími místo, kde by mohli znovu začít žít se svými rodinami... V době svého uvedení šokoval film Američany svou otevřeností, s níž připomínal jednu neslavnou epizodu z doby dobývání Západu. Dodnes nepochybně zůstává zajímavý vzhledem k hvězdnému obsazení hlavních rolí.