Návštěvníci
Typ:
seriál
Žánr:
komedie, rodinný, sci-fi
Délka:
30 min
Motto:
15x30min.
Země:
Francie/Německo/Švýcarsko/Československo, 1983
Návštěvníci je název původního českého science fiction televizní seriálu z 80. let 20. století, natočený podle námětu Oty Hofmana, režisérem byl Jindřich Polák. V 25. století, přesněji v roce 2484 žijí lidé v světě míru, lásky a bez válek....

Popis

Návštěvníci je název původního českého science fiction televizní seriálu z 80. let 20. století, natočený podle námětu Oty Hofmana, režisérem byl Jindřich Polák.

V 25. století, přesněji v roce 2484 žijí lidé v světě míru, lásky a bez válek. Poklidně žijící lidstvo je ale náhle překvapeno poplachem. CML, Centrální Mozek Lidstva – hlavní superpočítač dohlížející na dění na Zemi hlásí, že v blízkosti planety má proletět mlhovina, která jí odvrátí ze své dráhy, následkem toho bude její velká část neobyvatelná.

Jako nejnadějnější projekt na záchranu lidstva před katastrofou je vybrán a realizován ten, který předloží akademik Filip, vášnivý obdivovatel a životopisec Adama Bernaua – jedná se o cestu v čase do konce 20. století.

Adam Bernau byl v seriálu geniální matematik přelomu 20. a 21. století (v 30. letech 21. století získal Nobelovu cenu). Bernau totiž ve svých vzpomínkách zmiňoval, že v době svého dětství si zapsal do sešitu, který později při požáru jejich domu shořel, několik poznámek a výpočtů. Výpočtů, které mají skrývat tajemství, jak snadno přesunovat v prostoru „celé kontinenty, ba i světy“.

Protože ve 25. století již pro lidstvo není problém cestovat v čase nazpět, je akademik Filip doplněn o 3 další experty vybrané CML a tato skupina je jako expedice Adam 84 vyslána do roku 1984. Cestování časem je sice ilegální, vzhledem k situaci je však povolena výjimka. Přestrojeni za skupinu geometrů vyměřujících dálnici, mají těsně před osudným požárem sešit s rovnicemi zachránit a přivézt zpět do budoucnosti. Blesková akce se však nezdaří a tak jsou členové expedice nuceni strávit v rodném městečku Adama Bernaua, Kamenici roku 1984, mnohem více času, než původně plánovali.