Náměstí Tahrír: Srdce egyptské revoluce
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, dokumentární, krátkometrážní
Délka:
36 min
Země:
USA/Egypt, 2012
Zmocnili se náměstí a během osmnácti dní se jim podařilo svrhnout režim. Tento dokument, natočený na náměstí Tahrir v Egyptě, zaznamenává situaci od počátečních bojů po závěrečné oslavy. Diváci tak mají jedinečnou příležitost podívat se do ulic...

Popis

Zmocnili se náměstí a během osmnácti dní se jim podařilo svrhnout režim. Tento dokument, natočený na náměstí Tahrir v Egyptě, zaznamenává situaci od počátečních bojů po závěrečné oslavy. Diváci tak mají jedinečnou příležitost podívat se do ulic Káhiry a zažít na vlastní oči moderní revoluci. Dne 25. ledna 2011 se začaly tisíce Egypťanů shromažďovat na náměstí Tahrir v Káhiře a pokojně požadovali ukončení třicetileté vlády prezidenta Hosni Mubaraka. Podpořeni podobnými protesty v dalších arabských zemích a mobilizováni skrze sociální média, se Egypťané z nejrůznějších vrstev společnosti zmocnili na osmnáct dní náměstí Tahrir.

Dočkali se – 11. února mohli začít oslavovat. Toho dne bylo totiž oznámeno, že Mubarak konečně odstoupil. Dokumentaristé Jon Alpert a Matthew O’Neill, držitelé ceny Emmy, zaznamenali pocity demonstrantů během prvních dnů povstání a zachytili také smrtící bitvy, kdy se síly podporující Mubaraka střetly s demonstranty. Tento dokument nabízí unikátní pohled na události, které se staly největší vzpourou v histoii Egypta.