Náměsíčníci
Typ:
film
Žánr:
drama, mystery
Délka:
102 min
Země:
Maďarsko, 2002
Náhoda je taková podivná "věc", kterou ničím nepřivoláš ani nezastavíš, přichází nečekaně a během okamžiku všechno dokonale změní. O tom také vypráví snímek, v němž důležitou roli má město, jedna dlouhá noc a tři hrdinové. Čtyřicátník Sándor je...

Popis

Náhoda je taková podivná "věc", kterou ničím nepřivoláš ani nezastavíš, přichází nečekaně a během okamžiku všechno dokonale změní. O tom také vypráví snímek, v němž důležitou roli má město, jedna dlouhá noc a tři hrdinové. Čtyřicátník Sándor je úředník ve středním věku, který po nečekaném propuštění z práce připojí starý karavan za auto a chce odjet k moři. Mladá Anna se zase pokouší vydělat nějaké peníze tím, že bloudí po barech a prodává vzorky nových značek cigaret. Třetím je dělník Bandi, jenž byl při práci v továrně zasažen elektrickým proudem a začíná se hádat s rodinou i přáteli. Každý z nich je jiný, přesto je spojuje něco nepochopitelného.

Vypadají jako nějací ztroskotanci, snílkové ve městě plném podvodníků a chamtivců... Hořce laděnou komedii o pocitech a hledání mladé generace, stejně jako o lidech, kteří najednou mají pocit, že život něčím promarnili, natočil mladý, debutující režisér Bence Miklauzic. Na Maďarském filmovém týdnu v Budapešti v roce 2002 film získal Cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli (György Gazsó) a Cenu za nejlepší scenáristický debut (Bence Miklauzic, Balázs Maruszki).