Nábřeží zlatníků
Typ:
film
Žánr:
drama, kriminální, hudební, film-noir
Délka:
106 min
Země:
Francie, 1947
Režisér Henri-Georges Clouzot spojuje v tomto kriminálním filmu detailní popis prostředí s kritikou práce policejního aparátu. Zpěvačka Dora souhlasí se schůzkou se starším impresáriem. Její muž Maurice se o tom dozví a zmítán žárlivostí vnikne...

Popis

Režisér Henri-Georges Clouzot spojuje v tomto kriminálním filmu detailní popis prostředí s kritikou práce policejního aparátu.

Zpěvačka Dora souhlasí se schůzkou se starším impresáriem. Její muž Maurice se o tom dozví a zmítán žárlivostí vnikne do Mistrova bytu. Najde ho mrtvého a obává se, že ho zabila Dora. Vyšetřování případu převezme komisař Antoine, který Maurice zatkne. Ten se dozná při výslechu až pod silným nátlakem, protože má pocit, že musí ochránit hlavně svou ženu. Jeho oběť však není nic platná, neboť komisař zatýká i ji. Zápletka však není pro kvalitu filmu tím rozhodujícím. Je to především způsob režie, virtuozita kamery a zejména vykreslení atmosféry prostřed příběhu – pařížských music-hallů a sídla policistů na známém Quai des Orfevres, čím je tento film v kontextu Clouzotovy tvorby neopomenutelný. Na MFF v Benátkách 1947 získal snímek cenu za režii.