Jeden z nejznámějších francouzských herců Claude Brasseur zde ve svých šedesáti letech vytvořil postavu průmyslníka francouzského původu, jenž zůstal v Alžírsku po vyhlášení nezávislosti. V roce 1994 se vrací do Francie, aby zde podstoupil...

Popis

Jeden z nejznámějších francouzských herců Claude Brasseur zde ve svých šedesáti letech vytvořil postavu průmyslníka francouzského původu, jenž zůstal v Alžírsku po vyhlášení nezávislosti. V roce 1994 se vrací do Francie, aby zde podstoupil operaci šedého zákalu. Jeho ošetřujícím lékařem je Tarek Timzert (Roschdy Zem), Arab, který zpřetrhal všechna pouta se svou původní kulturou. Vzhledem ke vztahu, který mezi nimi vznikl, si Georges bude muset vybrat, zda zůstane ve Francii, nebo se volný, ale na vlastní nebezpečí vrátí do Oranu, kde zrovna nabývá na síle občanská válka.

V hraném dlouhometrážním debutu alžírského dokumentaristy Dominiqua Cabrery, který byl nominován na prestižního Césara, vytvořil zároveň roli Boualema nejvýznamnější žijící alžírský dramatik, herec a režisér Slimane Bénaïssa (1944). Mezinárodně uznávaný autor desítky divadelních her a několika románů je zakladatelem Alžírského lidového divadla. Studoval matematiku, divadlu se věnuje od 60. let, zprvu amatérsky - založil vůbec první amatérské divadlo v Alžírsku. Od roku 1978 vedl nezávislé profesionální divadlo.

Dvacet let působil v rodné zemi, od roku 1993 žije ve Francii. Autorské renomé v Evropě získal v 90. letech především díky hře Za závojem (1200 repríz). Je laureátem řady prestižních ocenění. Jeho hry, ve kterých se věnuje především tématům sžívání různých kultur, rasismu, sexismu a předsudkům, jsou uváděny po celém světě.