Prach zvířený kopyty koní, zvonící ostruhy a kolty zavěšené proklatě nízko. Tak nějak vypadal filmový Divoký západ, kde zákon a spravedlnost většinou promlouvaly nesmlouvavým prásknutím bleskurychle tasených pistolí. Nejinak je tomu v jednom z...

Popis

Prach zvířený kopyty koní, zvonící ostruhy a kolty zavěšené proklatě nízko. Tak nějak vypadal filmový Divoký západ, kde zákon a spravedlnost většinou promlouvaly nesmlouvavým prásknutím bleskurychle tasených pistolí. Nejinak je tomu v jednom z klasických westernů padesátých let, kde fanoušek najde vše, co od podobného filmu očekává. Napětí, honičky, souboje, nesmlouvavý boj dobra a zla, smrtelně nebezpečné střetnutí muže zákona se všeho schopnými zločinci. To vše v příběhu šerifa Chaddocka, bránícího kdesi v pohraničí místní usedlíky a jejich právo na přidělenou půdu před chamtivým boháčem Marlowem, který se je pokouší vyštvat tím, že jim znemožní přístup k vodě, aby pak mohl zabrat jejich půdu. Přestože má zlo početní převahu, Chaddock, skvělý střelec, je ho odhodlán zastavit, neboť "s ním přichází zákon" (jak pravil jiný slavný pistolník).

Americký western vznikl v roce 1968, kdy ho podle scénáře Michaela Fishera natočil režisér Michael D. Moore, který má kontě celou řadu filmů nejen jako režisér (Oko za oko, Malá bubenice, Roger & Me), ale také herec (Pony Express, Stalag 17). V hlavních rolích proti sobě stojí Barry Sullivan jako šerif Chaddock a Wendell Corey coby Marlow.