Muž proti muži
Typ:
film
Žánr:
western
Délka:
115 min
Motto:
Nikdy se neobracej k minulosti zády! Minulost tě dostihne, ať utíkáš sebevíc.
Země:
USA, 2006
Nejklasičtější z amerických filmových žánrů western už má sice nejlepší léta za sebou a v oblibě ho mnohonásobně předčily komiksové adaptace, sci-fi pohádky a dobrodružné filmy všeho druhu, ale čas od času se objeví jeden dva kousky, jež potěší...

Popis

Nejklasičtější z amerických filmových žánrů western už má sice nejlepší léta za sebou a v oblibě ho mnohonásobně předčily komiksové adaptace, sci-fi pohádky a dobrodružné filmy všeho druhu, ale čas od času se objeví jeden dva kousky, jež potěší srdce zarytého příznivce příběhů z Divokého západu.
K nim patří i drama Muž proti muži (2006), realizované debutujícím televizním režisérem Davidem Von Anckenem, jemuž se podařilo do titulních úloh znesvářených mužů obsadit hvězdy první velikosti Pierce Brosnana (Gideon) a Liama Neesona (Carver).

S oběma protagonisty se nejdřív setkáváme v divukrásných horách, kde Gideon s notnou dávkou štěstí unikne z léčky Carverovi a jeho najatým mužům. Karty se zdají být přehledně rozdány s tím, že kladný hrdina (Brosnan) svého nelítostného pronásledovatele (Neeson) nakonec přemůže. Skutečnost je však jiná, jak se postupně dozvídáme, neboť nenávist a touha po pomstě, pohánějící Carvera, má své konkrétní kořeny v minulosti obou mužů, přesněji v době občanské války, kdy oba bojovali na opačných stranách bratrovražedného konfliktu. Občanská válka pro ně neskončila a bude trvat tak dlouho, dokud jeden z nich nezemře (původní název Seraphim Falls označuje místo tragické události, jež oba muže proti sobě postavila).
Muž proti muži nabízí vedle zajímavého, klasicky vystavěného příběhu a kvalitních hereckých výkonů i nadstandardní práci kameramana Johna Tolla (držitel Oscarů za filmy Legenda o vášni a Statečné srdce). Fotogenické exteriéry tvůrci nalezli v horách Oregonu, v poušti Nového Mexika a v kalifornském Údolí smrti.