Mstitelé
Typ:
film
Žánr:
western
Délka:
106 min
Země:
USA/Mexiko, 1972
Klasický Peckinpahův western Divoká banda (1969) bývá považován za počátek soumraku tohoto oblíbeného žánru. Oba jeho hlavní protagonisté William Holden a Ernest Borgnine se o tři roky později sešli v jiném příběhu z divokého západu Mstitelé...

Popis

Klasický Peckinpahův western Divoká banda (1969) bývá považován za počátek soumraku tohoto oblíbeného žánru. Oba jeho hlavní protagonisté William Holden a Ernest Borgnine se o tři roky později sešli v jiném příběhu z divokého západu Mstitelé (1972), který ovšem jinak s Divokou bandou nemá nic společného. Na realizaci Mstitelů je patrný vliv evropského spaghetti westernu a jeho zápletka zase trochu připomíná klasický válečný snímek Tucet špinavců (v němž shodou okolností také účinkoval Borgnine). Rodina mírumilovného rančera Johna Benedicta (William Holden) je zmasakrována tlupou Komančů, vedených bělochem Tartem, a muž se rozhodne pro nelítostnou pomstu. V mexickém pohraničním městečku se dohodne se zkorumpovaným velitelem věznice a najme šestici trestanců na údajnou práci v dole. S jejich pomocí hodlá ničemy, opevněné v mexické vesnici, zlikvidovat.

Režisér Daniel Mann (1912–1991), který začínal na Broadwayi a u filmu se uplatnil především adaptacemi divadelních her (Vrať se, Sábinko, Vytetovaná růže, Čajovna U srpnového měsíce), natočil tradiční western se všemi potřebnými atributy a opřel se přitom o kvalitní herecké obsazení. V půltuctu různorodých odsouzenců dostávají největší prostor Woody Strode (bývalý otrok Jób), Roger Hanin (Francouz Quiberon), Jorge Luke (horkokrevný Mexičan Chamaco) a už zmíněný Ernest Borgnine (podlézavý Hoop). Svou poslední filmovou roli irské ženy Elizabeth tu vytvořila Susan Haywardová a v epizodní úloze poručíka se objevil syn hlavního představitele Scott Holden.