Pásmo nejlepších krátkých filmů Pavla Marka a Romana Včeláka Narozeniny v parku - 11minut, 1987 Bulšitfilm Heroizace mrkve vyjádřená pohybem hlavního hrdiny filmu, který slaví v parku své devětatřicáté narozeniny. Sklizeň - 8 minut, 1992 FAMU...

Popis

Pásmo nejlepších krátkých filmů Pavla Marka a Romana Včeláka Narozeniny v parku - 11minut, 1987 Bulšitfilm Heroizace mrkve vyjádřená pohybem hlavního hrdiny filmu, který slaví v parku své devětatřicáté narozeniny. Sklizeň - 8 minut, 1992 FAMU Krutý sen jedné osamělé staré ženy. Vychovatel ke strachu - 15 minut, 1989 Bulšitfilm O osudu jedné generace, která si svůj úděl ponese životem tak, jako stařena vláčející ulicí pytel shnilé zeleniny.

Mrtvý les - 40 minut, 1990 Bulšitfilm Příběh houbaře, který kvůli houbě zabije svého souseda a nakonec se sám otráví houbovou polévkou. Bulšitfilm vznikl v roce 1983 při natáčení amatérského filmu Kotelna, který společně vytvořili Pavel Marek a Roman Včelák. Jediná kopie filmu byla ale ukradena hned po premiéře v klubu Delta, takže začátky Bulšitfilmu zůstanou navždy zahaleny tajemstvím. Postupně se Bulšitfilm rozšířil o další členy a počet filmů vzrostl do roku 1992 na osm krátkých a jeden středometrážní.

Filmy inspirované poetikou surrealismu a tvorbou Jana Švankmajera a Luise Buňuela získaly po svém uvedení značný ohlas mezi filmovými odborníky. Od roku 1989 studuje Pavel Marek na pražské FAMU režii, Roman Včelák nastupuje na katedru kamery o rok později. Na rozdíl od prvních snímků, v nichž díky animaci ožívají nejrůznější předměty, od vysavačů po hrnce špaget, se začínají více věnovat filmovému příběhu. Smysl pro absurditu a grotesku však zůstává, jak se mohou diváci přesvědčit v krátkém filmu Sklizeň. Byl to však také bohužel poslední film, na kterém spolupracoval Roman Včelák, kongeniální kameraman všech Markových filmů, jenž nedlouho poté zemřel na leukémii.