16. března roku 1781 v 9 hodin ráno přijíždí ve svých 25 letech do Vídně skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. V tomto městě pak setrvá zbylých 10 let svého života. V tomto období píše svá největší díla - Kouzelnou flétnu, důležité symfonie i...

Popis

16. března roku 1781 v 9 hodin ráno přijíždí ve svých 25 letech do Vídně skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. V tomto městě pak setrvá zbylých 10 let svého života. V tomto období píše svá největší díla - Kouzelnou flétnu, důležité symfonie i Requiem. Zde se také stává prvním umělcem v historii, který tvoří tak zvaně na volné noze, tedy bez pevného zaměstnání, což do té doby bylo něco takřka nemožného.

Ve Vídni se také setkává s mnoha významnými lidmi té doby, skladateli i libretisty a dosahuje zde i nejvyšší možné popularity. Jak ale sám napsal svému otci, ta zde netrvá nikdy dlouho, protože už po pár měsících lidé dychtí po nových senzacích a idolech. Ve Vídni za oněch 10 let pobýval celkem na 11 různých místech. Zde se také nakazí onou zhoubnou nemocí, které v roce 1791 nakonec v naprosté chudobě podlehne a je pohřben ve společném městském chudinském hrobě. Hudební dokument režisérky Marieky Schröder nás provází všemi důležitými místmi, kde Mozart pobýval a snaží se objasnit i jeho životní příběh, který v tomto městě prožil.