Mortdecai, Charlie Mortdecai. Má rád peníze, sprosté vtipy, alkohol a svůj sofistikovaný knír, zaměstnán je jako aristokrat. V akční komedii Mortdecai: Grandiózní případ se vrhne do velkolepého pátrání po ukradeném obraze, procestuje půlku...

Popis

Mortdecai, Charlie Mortdecai. Má rád peníze, sprosté vtipy, alkohol a svůj sofistikovaný knír, zaměstnán je jako aristokrat. V akční komedii Mortdecai: Grandiózní případ se vrhne do velkolepého pátrání po ukradeném obraze, procestuje půlku zeměkoule a bude čelit mnoha protivníkům. Neodolatelně zhýralého Mortdecaie si s radostí zahrál Johnny Depp, sekundovat mu bude Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Paul Bettany, Olivia Munn nebo Jeff Goldblum.

V žonglování nikdy nevynikal a popravdě ho ani nikdy nezkoušel, teď ale bude muset vybalancovat partičku solidně naštvaných Rusů, britskou MI5, mezinárodní teroristy a také svoji manželku s nekřesťansky dlouhýma nohama. Charlie Mortdecai, světem protřelý obchodník s uměním a na částečný úvazek i podvodník, se zapojuje do honby za ukradeným obrazem. Pro svou zemi, pro královnu . . . a pro peníze. Obraz by totiž měl být vodítkem k utajenému sejfu až k prasknutí naplněnému nacistickým zlatem. Vyzbrojen věrným komorníkem a výstavním knírem drží v ruce hlavní trumf. Sebe. „Za studií na poměrně slušné druhořadé internátní škole jsem přišel na to, že ve rvačce může vyhrát celkem každý, pokud je připraven vrazit soupeři prst do oka,“ říká ke svému stylu sám Mortdecai.

Nonšalantní milovník umění, svůdce žen, občasný násilník a od přírody bonviván není až tak statečný, aby se dobrovolně pouštěl do nějakých pitomých dobrodružství. Přesto do nich docela často narazí a v tom filmovém neztvárňuje Mortdecaie nikdo menší než slovutný Johnny Depp. Hvězda, která se nebojí excentrických rolí, přináší na plátno další z nich. Charlie Mortdecai je postava se sebevědomím inspektora Clouseaua, šarmem Jacka Sparrowa a mazaností Johnnyho Englishe.

Předlohou komedie Mortdecai se stala kultovní série humoristických knih Kyrila Bonfiglioliho, z nichž některé díly (Nemiř na mě tou věcí a Pistole má přednost) vyšly i u nás a další s názvem Mortdecaiův záhadný případ s knírem vychází v lednu společně s filmem. Kritiky na knižní předlohy hovoří o „nevšední směsi vtipu a nápaditých ohavností“.

Další osobností v ušlechtilém rodokmenu filmu je režisér David Koepp, jedna z páteří Hollywoodu, která má za sebou až neuvěřitelně hvězdnou scenáristickou minulost: je podepsán pod scénáři k filmům jako Muži v černém 3, Andělé a démoni, Válka světů, Spider-Man nebo Indiana Jones a Království křišťálové lebky.