Mortadela
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
97 min
Země:
Francie/Itálie, 1971
Sophia Loren v roli půvabné Maddaleny, která se po dlouhých čtyřech letech odluky může konečně vypravit za svým snoubencem do New Yorku. Naplněna očekáváním a vyzbrojena úctyhodným svatebním darem, jímž je několikakilogramová mortadela,...

Popis

Sophia Loren v roli půvabné Maddaleny, která se po dlouhých čtyřech letech odluky může konečně vypravit za svým snoubencem do New Yorku. Naplněna očekáváním a vyzbrojena úctyhodným svatebním darem, jímž je několikakilogramová mortadela, přicestuje do svobodné země. Hned po příletu ale narazí na nemilé překvapení v podobě přísných celníků nevraživě hledících na italskou delikatesu, která musí být podle zdravotnických předpisů ihned zabavena. Paličatá Italka se ovšem národní pochoutky jen tak nevzdá a nesmyslnému nařízení se odmítne podřídit. Skandál, který na letišti rozpoutá, však nijak nezapadá do Michelových plánů na získání občanství, proto snoubenku od jejích záměrů všemožně zrazuje. Maddalena je zhrzena nejen absurditou systému, ale především konformismem svého milého, který nijak neodpovídá obrazu někdejšího buřiče, jenž ještě nedávno bojoval za legalizaci rozvodů proti rigidním italským úřadům. Uzeninová aféra přiláká i senzacechtivého novináře Jocka, který z nebohé dívky udělá oběť americké byrokracie a mimoděk z ní vyláká pár dolarů na pokrytí nákladů svého věčně zadluženého života. Podivná změť nesmyslných předpisů, bezpáteřních chlapíků a podpantofelníků, v jejichž sítích se Maddalena ocitne, ji nakonec přiměje přehodnotit názor na skvělý život v zemi nekonečných možností.

Film Mortadela natočil v roce 1971 slavný italský režisér Mario Monicelli s hvězdným hereckým obsazením - Sophie Loren, William Devane, Gigi Proietti a Danny DeVito ve vedlejší roli politika Freda Mancusa.