Mongol - Čingischán
Typ:
film
Žánr:
historický, drama
Délka:
120 min
Motto:
Byl zrozen k vítězstvím...
Země:
Německo/Rusko/Kazachstán, 2007
Ovládal polovinu tehdy známého světa. Sjednotil Mongolsko, dobyl tisíce let trvající okolní říše. Podmanil si Čínu a jeho vojska se zastavila až v Evropě. Čingischán byl bezpochyby jedním z nejúspěšnějších vojevůdců a vládců naší civilizace,...

Popis

Ovládal polovinu tehdy známého světa. Sjednotil Mongolsko, dobyl tisíce let trvající okolní říše. Podmanil si Čínu a jeho vojska se zastavila až v Evropě. Čingischán byl bezpochyby jedním z nejúspěšnějších vojevůdců a vládců naší civilizace, ovšem jeho životní příběh začal na sklonku 12. století uprostřed Mongolských stepí v jedné z mnoha vesnic suverénně ovládaných rodinnými klany, které soupeřily mezi sebou. Jak je možné, že z takto nuzných a neuspořádaných poměrů se zrodil vojevůdce, stratég, vladař a politik takového významu?

Na tuto otázku hledá odpověď ruský režisér Sergej Bodrov ve svém dobrodružném životopisném snímku. Devitiletý Temudžin odjíždí v doprovodu svého otce vybrat si nevěstu do vesnice, se kterou má jeho rodina nevyřízené účty. Nejen, že Temudžina cestou do vesnice okouzlí při jedné jejich zastávce o něco starší Börte, která bude mít na jeho další život až magický vliv, ale otec je později v cíli jejich cesty zákeřně zavražděn. Malého chlapce jeho vlastní lidé zradí, neuznají za chána a i s jeho rodinou je nechávají napospas osudu. Nový pán klanu se Temudžina nepřestáne bát a pokouší se ho zabít. Temudžin se mu zatím nedokáže postavit, ale také mu nedá příležitost, aby se ho jen tak zbavil a utíká do stepi.

Právě tady se zrodil tvrdohlavý bojovník, jenž si umí naklonit bohy a v samotě nachází rovnováhu a odvahu vymykat se tehdejšímu společenství. Když Temudžin dospěje, odjíždí si pro Börte a společně začnou pomalu budovat svůj domov. Na cestě ke spokojenému životu je však spousta překážek a pár je několikrát násilně odloučen. Temudžin projde mnoha krvavými bitkami a bitvami, je prodán do otroctví, ale vždy se dokáže zase postavit na nohy a vrátit se na cestu k vysněnému cíli - stát se chánem všech Mongolů, stát se Velkým Chánem, Čingischánem. Velkolepě koncipovaný film diváky zavede jak do širých mongolských a kazašských stepí, tak do magických čínských měst a klášterů. Vyvolává tak údiv nad schopnostmi muže vzešlého z národa kočovníků ovládnout starodávné říše bez toho, aby zničil jejich kulturu a náboženství. Temudžinovo dětství pak líčí jako permanentní zápas o holý život, ve kterém mohl obstát jen skutečně výjimečný člověk.

Režisér Bodrov tak svým strhujícím filmem překračuje hranice hned několika žánrů a nabízí silnou romanci, historické bitky a bitvy, mytologický podtext a především neuvěřitelně pečlivě připravenou podívanou.