Filmový debut režiséra a scénáristy v jedné osobě Jeze Butterwortha (nar. 1969) měl premiéru v UK dne 10.7. 1998. Ale ještě předtím než dorazil tento projekt na filmová plátna, urazil dlouhou cestu. Tvůrce Jez Butterworth napsal původně divadelní...

Popis

Filmový debut režiséra a scénáristy v jedné osobě Jeze Butterwortha (nar. 1969) měl premiéru v UK dne 10.7. 1998. Ale ještě předtím než dorazil tento projekt na filmová plátna, urazil dlouhou cestu. Tvůrce Jez Butterworth napsal původně divadelní hru Mojo roku 1994 ve Wiltshire, než ji ale dopsal do takové finální podoby, jak ji znají diváci, trvalo mu to rok. V létě roku 1995 (hrála se od 14.7 do 12.8.) měla tato hra s gangsterskou zápletkou svoji divadelní premiéru na prknech malého londýnského divadla Royal Court Theatre. Hra se odehrává v roce 1958 v rokenrolovém klubu v londýnské čtvrti Soho. Tento příběh se dotýká pokusů skupiny mužů řídit kariéru mladého rokenrolového umělce jménem Silver Johnny (Hans Matheson).

Hra Mojo posbírala od roku 1995 několik ocenění, mimo jiné cenu OLIVIER AWARD, cenu George Devina, dostala ocenění CENA ROKU NOVÝ AUTOR od spolku autorů a další ocenění STANDARTNÍ CENA PRO NEJVÍC SLIBNÉHO DRAMATIKA. Tato hra byla rovněž vyhlášena roku 1995 jako "nejoslnivější debutující hra všech dob divadla Royal Court Theatre" a byla od té doby přeložena do 9 světových jazyků. Tento nebývalý úspěch povzbudil J. Butterwortha k tomu, aby svou divadelní hru převedl i na filmové plátno.

Od července do září 1996 probíhaly přípravy k natáčení a v říjnu téhož roku konečně padla první klapka a ta poslední v prosinci 1996. V září 1997 soutěžil tento snímek na benátském filmovém festivalu VENICE FILM FESTIVAL, sice žádnou cenu nezískal, ale byl diváky velmi dobře přijat. Zajímavost je ta, že v tomto filmovém přepisu hraje stejné herecké obsazení stejně tak jako v původní divadelní verzi.