Moc
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
111 min
Motto:
Je svůdnější než sex... návykovější než heroin... ale není zadarmo
Země:
USA, 1986
Další drama o pozadí americké vysoké politiky a o nečistých praktikách, vedoucích na politické výsluní, natočil zkušený režisér Sidney Lumet pod charakteristickým názvem Moc (1986). Navazuje v něm vzdáleně na svůj úspěšný film Televizní ...

Popis

Další drama o pozadí americké vysoké politiky a o nečistých praktikách, vedoucích na politické výsluní, natočil zkušený režisér Sidney Lumet pod charakteristickým názvem Moc (1986). Navazuje v něm vzdáleně na svůj úspěšný film Televizní společnost (1976; u nás bohužel neuvedený). Téma je podobné, jako u známého snímku Michaela Ritchieho Kandidát (uvedla ČT), Výrobce popularity (1985, FP 9/88), nebo u novějšího filmu Bob Roberts (FP 10/92). Protagonistou vyprávění je špičkový poradce Pete St. John, řídící mediální kampaně politických kandidátů.

Úspěšný mladý muž už dávno ztratil dřívější ideály a pracuje pro toho, kdo dobře zaplatí. Svůj život tráví většinou v soukromém letadle na cestách za svými klienty. V průběhu od března do října jednoho roku připravuje na volby několik politiků z různých amerických států. Po trpké zkušenosti s mužem, který kandiduje v zájmu skryté arabské naftařské lobby, pochopí, že i jeho moc je omezená a že manipulace lidmi i veřejným míněním se odehrává v mnohem vyšším zájmu velkého byznysu. - Zajímavý, ale poněkud schematický a zdlouhavý snímek těží především ze špičkového hereckého obsazení (Richard Gere, Julie Christie, Gene Hackman, Kate Capshaw).