Mlýn na červené řece
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický, tv film
Délka:
90 min
Země:
USA, 1997
Maggie a její bratr Tom vyrůstají v mlýně na řece Floss pod přísným dohledem tvrdohlavého otce Edwarda Tullivera. Ten si vytvoří nepřátelský vztah s právníkem Wakemem kvůli sporu ohledně stavby přehradní hráze. Maggie s Tomem prožívají dětství...

Popis

Maggie a její bratr Tom vyrůstají v mlýně na řece Floss pod přísným dohledem tvrdohlavého otce Edwarda Tullivera. Ten si vytvoří nepřátelský vztah s právníkem Wakemem kvůli sporu ohledně stavby přehradní hráze. Maggie s Tomem prožívají dětství každý podle odlišných pravidel, typických pro chlapce a dívky viktoriánské doby. Zatímco Tomovi se dostává dobrého vzdělání, Maggie je i přes svou inteligenci a talent nucena zůstat doma a starat se o domácnost. Rodinné vztahy se zkomplikují poté, když se syn právníka Wakema zamiluje do Maggie a Wakem převezme po létech sporů Tulliverův mlýn. Protože Maggie nechce zničit silné pouto k bratru Tomovi, který se o mlýn stará, ocitne se před těžkou volbou.

Děj tohoto kvalitního filmového přepisu románu Mary Ann Evansové z roku 1860 se odehrává během patnácti let - od dětství sourozenců Tulliverových až do jejich dospělosti. Melodramatický příběh, naplněný emocemi, ukazuje atmosféru a zvyky viktoriánské Anglie. Vedle přesvědčivého vyjádření upřímných citů zde stojí hořkost z nespravedlnosti, žárlivost, neústupnost, lpění na majetku a vztazích. Kromě vynikající Emily Watsonové v roli dospělé Maggie, vystupuje ve filmu řada další skvělých britských herců. Bernard Hill, představitel otce Tullivera, je známý jako kapitán Smith z velkofilmu Titanic nebo král Theoden z trilogie Pán Prstenů.