Dvoudílný snímek natočený podle románu Alexandra Fadějeva Mladá garda, jež byl literárním ztvárněním skutečných událostí z období Velké vlastenecké války, vypráví o osudech skupiny mladých lidí. V průběhu děje sledujeme vývoj hlavních postav od...

Popis

Dvoudílný snímek natočený podle románu Alexandra Fadějeva Mladá garda, jež byl literárním ztvárněním skutečných událostí z období Velké vlastenecké války, vypráví o osudech skupiny mladých lidí. V průběhu děje sledujeme vývoj hlavních postav od ustrašených dětí až po uvědomělé a statečné odbojáře.

Po zatčení a popravě ilegálního stranického vedení, složí skupina mladých lidí, pod vedením Olega Koševoje, přísahu a sama začíná organizovat odboj proti nacistickým okupantům. V tomto hrdinném zápase za svobodu přinese většina z nich tu nejvyšší oběť. Natáčení filmu probíhalo přímo na místě skutečných událostí a fakta byla konzultována s příbuznými a známými těchto hrdinů.

Režisér Sergej Gerasimov obsadil do hlavních filmových rolí své žáky s Moskevské filmové školy (VGIK), z nichž se někteří staly později herecké hvězdy sovětské kinematografie, Vjačeslav Tichonov či Sergej Bondarčuk. Po uvedení do kin vzbuzoval film mezi diváky velké emoce, neboť hrůzy války, jež zažili na vlastní kůži, měli v živé paměti.