Krátce po zboření Berlínské zdi je v Duisburgu nalezena mrtvola zavražděného muže, který byl hledán v NDR kvůli ilegálnímu obchodu s uměním. Pro východoněmecké kriminalisty, komisaře Fuchse a Grawa, je to vítaný důvod vydat se na první služební...

Popis

Krátce po zboření Berlínské zdi je v Duisburgu nalezena mrtvola zavražděného muže, který byl hledán v NDR kvůli ilegálnímu obchodu s uměním. Pro východoněmecké kriminalisty, komisaře Fuchse a Grawa, je to vítaný důvod vydat se na první služební cestu „na Západ“. Společně s komisařem Schimanským a jeho kolegou Thannerem se poušějí do vyšetřování, které však dlouho nemá žádné konkrétní výsledky. Je tu sice takzvaný „mecenáš umění“ Schrader, na kterého kriminalisté během vyšetřování narazí, ale ten podle všeho s uměním obchodoval v NDR zcela legálně a chybí důkazy o tom, že by byl nějak zapleten do vraždy.

Čtveřice detektivů se přesto domnívá, že Schrader je do zločinu zapleten stejně jako do nelegálního vývozu umění z Východního do Západního Německa. A protože se o něj zajímá kriminální policie, věří, že se stane pro své komplice nepřijatelným a oni se budou chtít poohlédnout po nových bohatých zákaznících na své poněkud „choulostivé“ zboží z muzeí i soukromých sbírek. Tuto roli se rozhodnou sehrát Schimanski a Thanner, kteří se jako „volavky“ ubytují v Grand hotelu „Pod lípou“ a nenápadně rozhodí sítě. První nenápadné a dvojsmyslné oťukávání a nabídky na sebe nenechají dlouho čekat.