Mission London
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
107 min
Motto:
Komedie plná drobných chyb a tučných potíží.
Země:
Anglie/Maďarsko/Švédsko/Bulharsko/Makedonie, 2010
Snímek Mission London je filmová adaptace jednoho z nejprodávanějších románů posledních let v Bulharsku. Napsal ho známý bulharský spisovatel Alek Popov, který se podílel i na tvorbě filmového scénáře hraného debutu Dimitara Mitovski, a díky jeho...

Popis

Snímek Mission London je filmová adaptace jednoho z nejprodávanějších románů posledních let v Bulharsku. Napsal ho známý bulharský spisovatel Alek Popov, který se podílel i na tvorbě filmového scénáře hraného debutu Dimitara Mitovski, a díky jeho úspěchu byl román přeložen do dvanácti světových jazyků .

Režisér této pikantní komedie, Dimitar Mitovski, začínal tvorbou krátkých animovaných filmů a mezinárodní uznání filmových kritiků si získal natočením videoklipu Composer pro legendární pop-rockovou bulharskou skupinu FSB, za který v roce 1990 získal hudební ocenění Grammy. S dalším bulharským režisérem Kamenem Kalevem (festivalové filmy Hrát svou hru, The Island) vytvořil krátké hrané filmy (Get the Rabbit Back 2005, Rabbit Troubles 2007), které byly nominovány na cenu Critic's Week na MFF v Cannes.

Mission London je excentrická politická satira, která sleduje úspěšné i neúspěšné pokusy nového velvyslance Varadína obnovit činnost Bulharské ambasády v Londýně. Při uspořádání oslavy vstupu Bulharska do EU však musí čelit ruské mafii, živelnému personálu, ale i krásné uklízečce, která v noci pracuje jako striptérka .

Mitovského debut zaznamenal zatím největší divácký úspěch v postkomunistické bulharské kinematografii vůbec.