Mio, můj Mio
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, rodinný, drama, mystery, fantasy
Délka:
99 min
Motto:
„Filmový přepis pohádky Astrid Lindgrenové o malém princi, jenž přemohl strašlivého Pána Zeměvěčné noci.“
Země:
Švédsko/Norsko/Sovětský svaz, 1987
Koprodukční sovětsko-švédský film režiséra Vladimíra Grammatikova Mio, můj Mio vznikl podle oblíbené stejnojmenné knížky Astrid Lindgrenové. Vypráví příběh devítiletého chlapce, který žije u nerudných adoptivních rodičů ve Stockholmu a touží po...

Popis

Koprodukční sovětsko-švédský film režiséra Vladimíra Grammatikova Mio, můj Mio vznikl podle oblíbené stejnojmenné knížky Astrid Lindgrenové. Vypráví příběh devítiletého chlapce, který žije u nerudných adoptivních rodičů ve Stockholmu a touží po svém neznámém, skutečném otci. Shodou okolností a za pomoci džina z obyčejné láhve se dostane do kouzelné Vytoužené země, kde vládne jeho otec-král. Idylický kraj však sužuje zlý rytíř Kato ze sousedství, který krade děti. A právě prince Mia předurčila dávná věštba, aby děti zachránil. - Film je vlastně koncipován do dvou částí: první realisticky podává obraz života malého sirotka, druhá je klasicky pohádkově poetická, ozvláštněná triky. Příběh obsahuje stejné prvky, jakými zaujala i ostatní látka slavné autorky, zdůrazňuje statečnost, upřímnost, přátelství, dobrosrdečnost, aktivitu a samostatnost.

Film je bezesporu obohacením žánru. i když ve srovnání s jinou adaptací knihy A. Lindgrenové, Ronjou - dcerou loupežníka, působí poněkud rušivě jeho rozlomenost, jež příliš odděluje realitu a fikci, které se tak magicky prolínaly právě v předchozím snímku. - Na filmu se podíleli nejen švédští a sovětští tvůrci. Trikové záběry např. připravila skupina anglických specialistů pod vedením Dereka Meddingse, jež svého času získala Oscara za triky k filmu Superman, jedním z autorů hudby je skladatel Benny Anderson, bývalý vedoucí legendární skupiny ABBA. Jako autor scénáře debutoval absolvent moskevského VGIK William Aldridge, syn anglického spisovatele Jamese Aldridgea. Do hlavních roli režisér obsadil žáky speciální londýnské filmové školy Nicholase Pickarda a Christiana Baleho; zlého rytíře hraje britský herec Christopher Lee, krále sympatický Američan Timothy Bottoms, u nás známý z televizního seriálu Na východ od ráje.