Milk
Typ:
film
Žánr:
historický, drama, životopisný
Délka:
128 min
Motto:
Hrdina umírá jednou, zbabělec tisíckrát.
Země:
USA, 2008
Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem. Když byl v roce 1978 na...

Popis

Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem. Když byl v roce 1978 na Harveyho Milka spáchán atentát, svět ztratil jednoho z nejcharizmatičtějších vůdců a hlas spravedlnosti.

KDO JE HARVEY MILK?
Harvey Milk pracoval na Wall Street a měl vše, co si jen mohl přát. Jedno mu však chybělo – svět, ve kterém může nahlas říct, že je homosexuál a nikdo ho za to nebude diskriminovat. Rozhodl se proto svou práci opustit, odstěhovat se s přítelem do San Francisca do Castro distriktu a otevřít si obchod s fotoaparáty. Brzy se z obchodu stalo místo, kde se začali scházet všichni, které ta doba odsuzovala a ničila. Harvey si uvědomil, že je na čase něco dělat a začal za svou tichou komunitu mluvit nahlas. Malé vítězství vedly k větším, Harveyho statečnost a odvaha odolávat denním výhrůžkám smrti inspirovaly další, aby konečně začali jednat. To vše vedlo k tomu, že Harvey byl zvolen prvním gay politikem v USA a členem městské rady San Francisca. Jeho poselství svobody a naděje mu však nadělalo spoustu nepřátel. Nakonec byl zavražděn svým bývalým kolegou Danem Whitem. Přestože „Starosta Castro distriktu“ zemřel, jeho jméno bude navždy znamenat začátek nové éry porozumění a tolerance jak v jeho komunitě, tak na celém světě.