Mifune
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama, romantický
Délka:
98 min
Země:
Švédsko/Dánsko, 1999
Všichni lžou, někdo více, někdo méně. Jímavý příběh o rodině, lásce, sebeúctě a všech těch dalších obyčejných věcech života natočený stejně jako Rodinná oslava Thomase Vinterberga a Idioti Larse von Triera dle dánského filmařského desatera Dogma...

Popis

Všichni lžou, někdo více, někdo méně. Jímavý příběh o rodině, lásce, sebeúctě a všech těch dalších obyčejných věcech života natočený stejně jako Rodinná oslava Thomase Vinterberga a Idioti Larse von Triera dle dánského filmařského desatera Dogma 95.

Mifune je název odvozený od jména herce Toshiro Mifuneho, který hrál ve filmu Sedm samurajů postavu Boguse - samuraje, který byl z vesnice. Tento film je zároveň nejoblíbenějším snímkem hlavního hrdiny Kerstena, který hraje od dětství samurajskou hru se svým retardovaným bratrem Rudym. Bratři se však už léta neviděli. Kersten odešel do Kodaně, aby se zbavil sedláckého života, postavil se na vlastní nohy a rozjel slušnou obchodnickou kariéru. Svůj původ tají i před svou čerstvou manželkou. Těsně po svatební noci jej zastihne zpráva, že otec zemřel a on musí uspořádat dědictví a postarat se o bratra. Vrací se tedy na rodný ostrov Lolland, do nehostinného kraje na zdevastovanou špinavou farmu, aby během pár dní umístil bratra do ústavu a definitivně uzavřel kapitolu svého dětství a dospívání. Retardovaný Rudy však nechce pryč, Kersten tedy musí najmout hospodyni. Ačkoli čeká stokilovou šedesátnici, objeví se sympatická Liva, která má svých problémů také nad hlavu. Jejího nezletilého bratra vyhodili téměř ze všech dostupných škol a ona se snaží uživit jej prostitucí. S klienty však není jednoduché vyjít, zvláště, když ji obtěžují sprostými telefonáty. A tak Liva vděčně přijímá příležitost, která jí po řadě nedorozumění a peripetií přinese víc než únik od každodenních starostí. Hysterická Kerstenova manželka při krátké návštěvě konečně zjistí pravdu o manželově původu a nedokáže se s ní smířit. Milostnému sbližování Kerstana a Livy tek nestojí nic v cestě. Všichni, včetně Livina citově otupělého bratra, tak v polorozpadlém stavení uprostřed divoké přírody nacházejí dlouho hledané útočiště, přesně tak, jak si to vždy představoval retardovaný Rudy, ale jeho "normální" okolí to stále nemohlo pochopit.

Ačkoli jde o příběh lehce čitelný, fungující podle zaběhnutých žánrových schémat, představuje tato podívaná mimořádný divácký zážitek, a to nejen díky dodržování zásad Dogmy 95 (je fascinující, co vše se dá natočit s nefalšovanými rekvizitami, v nestylizovaném prostředí, za přirozeného světla, bez dodatečné hudby a navíc z ruky), ale i díky vynikajícím hereckým výkonům, které zde podávají přední dánští herci.