Známý televizní scenárista a producent David E. Kelley (nar. 1956; od roku 1993 manžel Michelle Pfeifferové) patří s devíti Emmy na svém kontě k předním americkým tvůrcům seriálové produkce. Z jeho tvorby vynikají i u nás známé dramatické...

Popis

Známý televizní scenárista a producent David E. Kelley (nar. 1956; od roku 1993 manžel Michelle Pfeifferové) patří s devíti Emmy na svém kontě k předním americkým tvůrcům seriálové produkce. Z jeho tvorby vynikají i u nás známé dramatické seriály Právo v Los Angeles (1986–94), Picket Fences (1992–96), Advokáti (1997–2004) a Ally McBealová (1997–2002). I když se věnuje hlavně právní problematice, jak dokládá výše uvedený výčet, jeho seriály mají mnohem širší záběr. Kelley zabrousil také do jiného velmi často exploatovaného prostředí, a sice mezi lékaře. Po oblíbené Nemocnici Chicago Hope se vydal do dalšího fiktivního léčebného zařízení Chelsea General, jež se nachází v Oregonu. Seriál Mezi životem a smrtí (2013, Monday Mornings) vznikl podle knížky renomovaného neurochirurga a spolupracovníka stanice CNN Sanjaye Gupty, jenž se snažil postihnout rozličné aspekty lékařské profese, včetně těch, které nejsou příliš často akcentovány. Jeho hrdinové se často dostávají do eticky komplikovaných případů a nevyvarují se ani fatálních chyb, probíraných na častých (nejen pondělních) poradách, jež daly seriálu původní název. Jejich oddanost profesi má často zdrcující vliv na jejich rodinný život, jehož náhražku se snaží hledat v zaměstnání. Narážejí na omezení dostupné techniky i vlastního poznání.

V centru dění je osm lékařů:
Dr. Jorge Villanueva (Ving Rhames), zvaný Kocour (Il Gatto). Šéf traumatologie, uznávaný a zkušený lékař, který dokáže poradit i zklidnit situaci. Jeho mohutná tělesná schránka mu zajišťuje respekt, i když si ho nezaslouží, což se však téměř nestává.

Dr. Tyler Wilson (Jamie Bamber), nesmírně talentovaný neurochirurg má ty nejšikovnější ruce, ale také nezanedbatelné ego, jež ho dokáže ovládnout. Má velkou slabost pro kolegyni Ridgewayovou.

Dr. Tina Ridgewayová (Jennifer Finniganová), další opora neurochirurgie, jejíž bezmezná obětavost v práci jí ničí manželství. Sblíží se s dr. Wilsonem a hodně času také tráví se svou nejlepší kamarádkou, kolegyní Napurovou, kterou se snaží chránit před nezdravými impulzy.
Dr. Buck Tierney (Bill Irwin), šéf transplantačního oddělení, který nesmírně miluje svou práci ale už o něco méně své pacienty. Jeho nepolevující snaha, aby všechno klapalo, dokáže zavařit pěkné problémy. V osobních vztazích není příliš oblíbený, za což si může sám.
Dr. Sung Park (Keong Sim), eso mezi neurochirurgy, jehož vážným nedostatkem je ne vždy přesvědčivé ovládání anglického jazyka. Jeho soudy jsou příkré (nedělat, zemřít!) a empatické vlohy nulové. Úspěšnost jeho zákroků je ovšem ohromující.

Dr. Sydney Napurová (Sarayu Raová), hrudní chirurg s velkým srdcem. Neexistuje pacient, kterého by nechtěla vyléčit, a kdyby snad nechtěl, tak ho k tomu donutí. I v soukromém životě je především lékařkou, což jí poněkud komplikuje osobní vztahy. Možná že tím pravým nakonec bude kolega Lieberman.

Dr. Michelle Robidauxová (Emily Swallowová), praktikující neurochirurg pod křídly dr. Ridgewayové. Učenlivá a loajální vůči kolegům, k nimž chová nevýslovný respekt.

Dr. Harding Hooten (Alfred Molina), šéf personálu nemocnice Chelsea General. Do popředí vystupuje pouze tehdy, když nastanou problémy, a pak je razantní a nemilosrdný. Jeho přezdívka Hardly Human (sotva lidský) je však trochu zavádějící, i když z nepravidelných porad, které vede, mají obavy i nejzkušenější lékaři.

Mezi častěji se objevující postavy patří mj. internista Lieberman (Jonathan Silverman) nebo mimořádně nepříjemný právník Tompkins (Anthony Heald). Výrazná jednorázová vystoupení mají známí herečtí představitelé Hal Holbrook (dr. Wayne v epizodě Pád jedné legendy), Ioan Gruffudd (dr. Delany v epizodě Pravda či následky) a Mercedes Ruehlová (soudkyně Nathesonová v epizodě Nic není tak jasné, jak se na první pohled zdá).