Film o šikaně na základní škole. Děj filmu se odehrává mezi žáky základní školy. Hlavní postavou je sympatický Martin (Filip Gavlas). Pochází z docela dobře situované rodiny, ve škole patří k výborným žákům. Jeho na první pohled poklidný...

Popis

Film o šikaně na základní škole. Děj filmu se odehrává mezi žáky základní školy.

Hlavní postavou je sympatický Martin (Filip Gavlas). Pochází z docela dobře situované rodiny, ve škole patří k výborným žákům. Jeho na první pohled poklidný život narušují dva spolužáci, Jakub (Tomáš Váhala) a Pavel (Jan Kovář). Jakub je frajírek, který se rád předvádí, zejména před třídní dívčí partou (Táňa Hlostová, Martina Hekerová, Barbara Matosová). Před pedagogy je však slušný a přátelský. Pavel je Jakubovou pravou rukou, snaží se svého kamaráda napodobit. Jejich velkou zálibou je fyzicky a psychicky napadat své slabší spolužáky. Příběh je založen na dvou myšlenkových liniích. První linie sleduje Martinovy vnitřní pocity osamocení a bezmocnosti gradující k
myšlenkám sebevraždy. Marně si přeje, aby jej někdo vyslechl a pomohl mu.

Jeho strach a stud mu nedovolují svěřit se rodičům (Pavla Tomicová a Ondřej Malý). Ti přičítají zhoršující se výsledky ve škole, ztrácení peněz a cigaret Martinově pubertě. Jedině spolužačka Jana (Nikola Grecmanová) pozoruje dění ve třídě skepticky. Snaží se Martinovi pomoci. Druhá linie popisuje pocity agresorů, momenty zvratů uvnitř party, emoce a adrenalin, který se zvyšuje se stupňujícím se násilím. Scénář byl napsán dle předlohy režiséra Davida Vignera a konzultován s ředitelkou pedagogicko-psychologické poradny v Karviné PhDr. Věrou Podhornou. Opírá se o skutečné události. Na aktuální tématiku z prostředí „teenagerů“ vsadil mladý režisér již podruhé.

Před čtyřmi lety vznikl velmi zdařilý snímek Skutečné mládí, řešící problematiku drog. Filmový štáb je tvořen jak profesionálními pracovníky, tak posluchači filmového kroužku samotného režiséra Davida Vignera. Nedílnou součástí štábu je i zkušený kameraman Jaromír Chobot. Hereckou část tvoří převážně studenti II. ročníku hudebně - dramatického oddělení Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.

V ostatních rolích se představí havířovští studenti. V rolích dospělých postav se objeví přední herci Těšínského divadla, Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a Klicperova divadla v Hradci Králové. Stopáž filmu je 38 minut.