Maršál
Typ:
film
Motto:
Hathawayův poněkud netradiční oscarový western s Johnem Waynem a Kim Darby.
Rok:
1916
Jednoho dne se Mattie Ross nedočkala otcova návratu, jeho společník Chaney jej totiž na cestě za obchodem zavraždil. Mattie (Kim Darby) opouští svůj psací stůl a rodnou farmu a vydává se do drsného světa westmanů, aby zajistila, že otcův vrah...

Popis

Jednoho dne se Mattie Ross nedočkala otcova návratu, jeho společník Chaney jej totiž na cestě za obchodem zavraždil. Mattie (Kim Darby) opouští svůj psací stůl a rodnou farmu a vydává se do drsného světa westmanů, aby zajistila, že otcův vrah neunikne spravedlnosti. Od chvíle, kdy se po jejím boku ocitne John Wayne jako šerif Reuben J. Cogburn, je znalcům klasického westernu jasné, že zlotřilý Tom Chaney (Jeff Corey) už to má spočítané.

V mnohém se ovšem tento western půvabně vymyká ze stereotypů westernových schémat, za zmínku stojí také hudba Elmera Bernsteina (oscarová nominace), True Grit se právem dočkal nehynoucí popularity, právem získal řadu prestižních ocenění včetně Zlatého Globu i Oscara za "Roostera" Cogburna pro Johna Wayna pro herce v hlavní roli.