Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže Marguerite zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Její manžel a blízcí ji nechávali žít v iluzích....

Popis

Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže Marguerite zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Její manžel a blízcí ji nechávali žít v iluzích. Vše se zkomplikuje, když si vezme do hlavy, že zazpívá před skutečným publikem, v Opeře.

Výpravné kostýmní drama o vášni, která je postavena na jedné velké lži, natočil uznávaný francouzský režisér Xavier Giannoli.

Příběh je volně inspirován osudy Američanky Florence Foster Jenkins, operní zpěvačky známé jako „královna kraválu“, která se ve 40. letech minulého století proslavila svým příšerným hlasem.

V hlavní roli Marguerite exceluje Catherine Frot, která se naposledy objevila například ve snímku Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais, 2012) o přátelství prezidenta Francoise Mitterranda a jeho kuchařky.

Marguerite je šestým filmem Xaviera Giannoliho a jeho druhý film, který byl vybrán do hlavní soutěže na festivalu v Benátkách. Poprvé to bylo v roce 2012 s filmem Superstar. Giannoli se také dvakrát účastnil soutěže na festivalu v Cannes: v roce 2006 s filmem Píseň pro tebe (Quand j’étais chanteur) a v roce 2009 s filmem Na počátku (À L’origine).

Dobové komediální drama vzniklo za české koprodukční účasti a z velké části se natáčelo v českých lokacích, mimo jiné v prostorách Divadla na Vinohradech.