Malá zlodějka
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický, kriminální
Délka:
110 min
Země:
Francie, 1988
Snímek režiséra Clauda Millera Malá zlodějka vznikl podle synopse z pozůstalosti Francoise Truffauta. Známý francouzský režisér se jej údajně chystal sám realizovat po filmu Konečně neděle! (1983), ale samotný projekt je mnohem starší. Truffaut...

Popis

Snímek režiséra Clauda Millera Malá zlodějka vznikl podle synopse z pozůstalosti Francoise Truffauta. Známý francouzský režisér se jej údajně chystal sám realizovat po filmu Konečně neděle! (1983), ale samotný projekt je mnohem starší. Truffaut už dávno chtěl natočit příběh, jehož hlavní hrdinka by byla dívčí obdobou Antoina Doinela ze slavného filmu Nikdo mě nemá rád (1958). A v Malé zlodějce můžeme najít styčných bodů jak s truffautovským hrdinou, tak s truffautovskou poetikou požehnaně. Záznam událostí ze života šestnáctileté venkovské dívky, která si přilepšuje krádežemi, snad proto, aby' se dostala do jiného světa, se rozvíjí líčením dvou jejích milostných vztahů (ke staršímu muži a k mladíkovi, s nímž prožije krátké chvíle opojné svobody), dále jejím pobytem ve vězení, útěkem a rozhodováním o potratu.

Důležitou součást dívčina dospívání tvoří návštěvy v kině, jež se ve filmu odrážejí využitím dobových žurnálů z roku 1950, kdy se příběh odehrává. - Claude Miller byl filmařem předurčeným ke zpracování této látky. V Ietech 1967-1975 pracoval totiž jako produkční na Truffautových filmech. Sám tvrdí, že s realizací příliš nespěchal: čekal, až představitelka titulní role, velmi talentovaná mladičká herečka Charlotte Gainsbourgová (dcera Serge Gainsbourga a Jane Birkinové), doroste do odpovídajícího věku. Snímku sice schází ono těžko definovatelné fluidum, provázející díla Francoise Truffauta, ale přesto patří ke kvalitním dílům současné francouzské produkce.