Výpravný historický film režiséra a kameramana F. A. Brabce "Máj" vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. Vrcholné dílo českého romantismu adaptoval autor filmu v epickém duchu. Filmový Máj je příběhem Kata (Jan...

Popis

Výpravný historický film režiséra a kameramana F. A. Brabce "Máj" vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. Vrcholné dílo českého romantismu adaptoval autor filmu v epickém duchu.

Filmový Máj je příběhem Kata (Jan Tříska), který se vrací po sedmi letech do svého kraje. Tento podivný vypravěč nám postupně odhaluje strhující příběh o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné dívky. Mlynář Schiffner (Juraj Kukura) je zralým mužem, stavějícím na jistotách, pro něž lze obětovat syna i city. Jarmila (Sandra Lehnertová) je dívka plná smyslné touhy a vášně v mladém a krásném těle, jehož hříchem by bylo nehřešit, a trojúhelník doplňuje Schiffnerův syn Vilém (Matěj Stropnický), rebel a vůdce loupežnické bandy, která okrade vesničany v kostele při májové mši, vyrabuje mlýn a přepadne poštovní dostavník. Láska, vášeň, ale i vina a trest, to vše se odehraje ve filmu Máj na pozadí přírody - démonické a lhostejné síly, která jako všudypřítomná bytost tepe vlastním rytmem, konfrontována s lidskými vášněmi.

Film Máj zaujme především silným příběhem, skvělými hereckými výkony, nádhernou kamerou a moderní filmovou hudbou - spojením kytarových partů skupiny Support Lesbiens a velkého symfonického orchestru. Režisér F. A. Brabec patří mezi ty české režiséry, kteří se nebojí přistoupit k adaptaci klasických textů české literatury. A nejenom té české. Největší divácký úspěch měl sice jeho pozoruhodný film Kytice (2000) na motivy básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena, ale velmi výrazný úspěch sklidila i jeho adaptace slavné divadelní hry Alfreda Jarryho Král Ubu (1996). Jako kameraman se podílel na filmech Jana Svěráka a za své kameramanské umění obdržel tři České lvy. Do hlavních rolí obsadil debutující neherce Sandru Lehnertovou a Matěje Stropnického.

V dalších rolích se ovšem představí jedni z nejlepších českých a slovenských herců několika uplynulých dekád - Jan Tříska a Juraj Kukura. Menší roli faráře si bravurně vystřihl Vladimír Javorský. Jarmilinu matku si zahrála Nina Divíšková a Vilémova přítele loupežníka ztvárnil Kryštof Hádek.