Magický hlas rebelky
Typ:
film
Žánr:
životopisný, dokumentární
Délka:
90 min
Země:
Česká Republika, 2014
Martě Kubišové, sedmadvacetileté pěvecké hvězdě populární hudby šedesátých let, byla komunistickou mocí po ruské vojenské okupaci Československa v roce 1968 ukončena slibná pěvecká kariéra. Důvodem byla pravděpodobně její píseň Modlitba pro...

Popis

Martě Kubišové, sedmadvacetileté pěvecké hvězdě populární hudby šedesátých let, byla komunistickou mocí po ruské vojenské okupaci Československa v roce 1968 ukončena slibná pěvecká kariéra. Důvodem byla pravděpodobně její píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice a sexy symbol té doby, se živila lepením pytlíků. Stres, vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil v porod mrtvého dítěte provázený klinickou smrtí. Prvním manželem Marty byl režisér Jan Němec, který se v roce 1974 vystěhoval do Ameriky. Svůj osud nesla bez reptání, odmítla namlouvání normalizačního režimu, a po druhém sňatku s režisérem Janem Moravcem se odstěhovala na vesnici, kde podepsala manifest Charta 77. Jako mluvčí Charty se stala terčem výslechů a šikanování Státní bezpečnosti. Největší životní výhrou Marty bylo narození dcery Kateřiny v roce 1979. Martin osobní život se prolínal s politickou tragédií tohoto národa. Po dvacetiletém vynuceném mlčení zažila Marta během revoluce v roce 1989 comeback, který by jí záviděla kdejaká světová hvězda. Její Modlitbě naslouchalo plné Václavské náměstí.

Marta se stala jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu, a to „jenom“ tím, že pravda pro ni byla důležitější než pohodlná kariéra. Film mapuje Martino pěvecké umění v první i druhé kariéře, její osobní a disidentský život i prostřednictvím filmových archivů.