Looper
Typ:
film
Žánr:
thriller, akční, drama, sci-fi, kriminální
Délka:
113 min
Motto:
Přece se nepopravím!
Země:
USA/Čína, 2012
Loopeři jsou nájemní zabijáci, kteří pracují pro zločineckou organizaci. Jejich úkol je tradiční: osoby, které jsou pro sdružení nějakým způsobem nepohodlné, zastřelí a zbaví se těla. Odměnu za vykonanou práci pak vždy najdou přímo u své oběti. A...

Popis

Loopeři jsou nájemní zabijáci, kteří pracují pro zločineckou organizaci. Jejich úkol je tradiční: osoby, které jsou pro sdružení nějakým způsobem nepohodlné, zastřelí a zbaví se těla. Odměnu za vykonanou práci pak vždy najdou přímo u své oběti. A za svou krvavou práci jsou placeni opravdu velice dobře. Existuje pro ně pouze jediné pravidlo – za žádnou cenu nikdy nesmí nechat svůj cíl utéct.

Joe (Joseph Gordon-Levitt) patří mezi loopery, spolehlivě vykonává svou práci a užívá si luxusního, bezstarostného života. A to platí až do chvíle, kdy dostane další zakázku. K jeho velkému překvapení se totiž před jeho připravenou zbraní objeví on sám, jen o něco starší (Bruce Willis). Tato situace se mohla přihodit jedině díky další zvláštnosti této práce – organizace looperům totiž jejich „klienty“ posílá z budoucnosti. Popravované oběti jsou transportovány zpět v čase a to přímo před hlaveň určeného loopera. A Joeovi zbývá jen zlomek vteřiny k zásadnímu rozhodnutí – má zastřelit sám sebe?

Na myšlenku natočit akční film o cestování časem přišel režisér Rian Johnson před deseti lety v době, kdy dokončoval práci na svém thrilleru Zmizení (Brick). „Původně to měl být krátký film, napsal jsem stranu a půl, kde jsem postihl základní elementy: cestu časem, zabijáka, jeho budoucnost a posílání zpět časem, jejich honičku městem apod.,“ říká Johnson. „Pak ale nastala potřeba dovysvětlit některé části zmíněné ve scénáři, až se z toho vyklubalo dílo větší.“ Pro myšlenku zabijáka cestujícího časem se nadchnul i jeho dlouholetý produkční partner Ram Bergman, který říká: „Nikdy jsem nečetl nic podobného, jeho myšlenky jsou vždy jedinečné a originální.“ Looper je na rozdíl od jiných thrillerů obohacen i o emocionální složku a to skrz konfrontaci Joea a jeho budoucího já, což film odlišuje od jiných akčních thrillerů.