Léto v Alabamě
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama, kriminální
Délka:
111 min
Motto:
Štiplavá komedie o ceně svobody v hlavní roli s Melanií Griffith...
Země:
USA/Německo, 1999
Stalo se horkého léta roku 1965 v Alabamě, kde se svým bratrem Wileym vyrůstal na odlehlé farmě u milující babičky osiřelý hrdina příběhu, třináctiletý chlapec Peter Joseph, kterému ovšem říkají zkráceně Peejoe. Poklidný život vzdálený složitému...

Popis

Stalo se horkého léta roku 1965 v Alabamě, kde se svým bratrem Wileym vyrůstal na odlehlé farmě u milující babičky osiřelý hrdina příběhu, třináctiletý chlapec Peter Joseph, kterému ovšem říkají zkráceně Peejoe. Poklidný život vzdálený složitému světu šedesátých let naruší onoho léta dvě dramatické události, které zásadním způsobem ovlivní Peejoeho život. Nejprve se objeví jejich poněkud výstřední teta Lucille, která vysadí z auta své děti a překvapenému chlapci prozradí, že je konečně volná, protože právě zabila svého věčně opilého, hrubého a násilnického manžela Chestera, uřízla mu hlavu a uložila ji do krabice na klobouky.

Nyní se chystá do Hollywoodu, aby naplnila svůj celoživotní sen a stala se slavnou herečkou. Zatímco se přes Las Vegas vydává do Kalifornie, doprovázena pouze krabicí s manželovou hlavou a připravená vyhnout se pokud možno každému setkání s policií, Peejoe je poslán ke svému laskavému strýci Dovemu, majiteli pohřebního ústavu v blízkém městečku, které právě prožívá vlnu sílícího hnutí za občanská práva. Právě tady se Peejoe jednoho dne stane jediným svědkem tragické události, když během protestu mladých černochů proti oddělenému plaveckému bazénu jen pro bílé, fanatický šerif Doggett zabije jednoho z chlapců, syna významného místního mírového aktivisty Nehemiaha Jacksona. Peejoe se ocitá před osudovým rozhodnutím. Pokud by svědčil proti šerifovi, který přísahal, že to byla nehoda, ohrozí tím tetu Lucille, která právě okouzlila agenta Harryho Halla, získala první malou roli v televizním seriálu a možná tak vykročila ke své hvězdné slávě. Pokud by totiž Peejoe proti šerifovi svědčil je ten odhodlán dosáhnout toho, aby byla Lucille odsouzena k trestu smrti. Střetnutí s krutou realitou společnosti, která přehlíží jednu vraždu, protože oběť byla černá, ale požaduje potrestání druhé, přestože v tomto případě byl pachatel ve skutečnosti obětí, má rozhodující vliv na chlapce, zejména jeho chápání svobody a její ceny.