Lékárníkových holka
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
24 min
Motto:
Komediální seriál o vědychtivé dívce z konce 19. století.
Země:
Česká Republika, 1996
Titulní hrdinka, lékárníkových holka, patnáctiletá Emilie Junková, miluje chemii a chtěla by ji studovat. Ale nemůže, neboť mladá dívka koncem 19. století je určena pouze k tomu, aby se starala o manžela a o děti. Emilie se ale s tímto údělem...

Popis

Titulní hrdinka, lékárníkových holka, patnáctiletá Emilie Junková, miluje chemii a chtěla by ji studovat. Ale nemůže, neboť mladá dívka koncem 19. století je určena pouze k tomu, aby se starala o manžela a o děti. Emilie se ale s tímto údělem nemíní spokojit.

V prvních dílech budeme sledovat hrdinku seriálu v prostředí maloměstské rodiny, kde její zájmy a "nevhodné chování" budí pohoršení. V dalších dílech už je za trest poslána do kláštera, aby se napravila. Závěrečné díly seriálu se odehrávají v Praze, kde se Emilie stává žákyní prvního dívčího gymnázia ve střední Evropě, studentkou Minervy.

Autorka seriálu Hermína Franková vypráví svůj příběh o počátcích emancipace především s humorem, ale také s pochopením i obdivem ke všem, kteří otevřeli ženám i dívkám cestu ke vzdělání.

V titulní roli uvidíme K. Issovou. Její rodiče - lékárníkovi, hrají D. Kolářová a O. Navrátil, Emiliinu tetu Violu S. Postlerová a mladého učitele Moučku L. Vaculík.