Osud ševce Vincence Bursíka i léta dospívání a soupeření jeho dvou povahově rozdílných synů Pepy a Kajdy. Bursíkovi se nedaří. Jeho práce je sice kvalitní, bohužel nestačí konkurovat strojové baťovské velkovýrobě, a to nikoli kvalitou práce, ale...

Popis

Osud ševce Vincence Bursíka i léta dospívání a soupeření jeho dvou povahově rozdílných synů Pepy a Kajdy. Bursíkovi se nedaří. Jeho práce je sice kvalitní, bohužel nestačí konkurovat strojové baťovské velkovýrobě, a to nikoli kvalitou práce, ale cenou. Když nemá na zaplacení daní, rozhodne se prodat šaty po zemřelé manžele. Kajda, který je odnesl k vetešníkovi, se ve skladu seznámí s Pájou, která tu pracuje a sní o kariéře tanečnice.

Kajda se do ní zamiluje a zatímco prožívá svou velkou lásku, jeho bratr Pepan, přinese domů první výplatu a otec si domů přivede novou ženu, vdovu Alžbětu. Ta však pobude jen krátce, přesněji řečeno jen do chvíle, než zjistí skutečnou ševcovu finanční situaci. A tak zatímco Kajda a Pája vychutnávají svou lásku na schůzkách v kouzelné zahradě, kam jim dovolil chodit starý lékárník, Bursíkovu živnost před krachem nezachrání ani zoufalý pokus ševce odlákat Baťovi zákazníky přímo před jeho obchodem.

S nastávající zimou se zhoršuje nejen politická situace. Kajda seznámil Páju se svým bratrem, a protože se dívce zalíbil, začala se scházet i s ním. Zavedla ho dokonce do zahrady, kde Pepan porušil lékárníkovu podmínku a donutil Páju utrhnout zapovězené hrozny. A tak se blíží velký konflikt mezi bratry, kteří se utkají o svou společnou lásku. Blíží se i březen 1939 a s ním hitlerovská okupace.