Opona je železná a pevná a v roce 1962 přijíždí do Finska na hudební mezinárodní festival mládeže československá jazzová kapela. Jan (Miroslav Etzler) se potkává se svou dávnou láskou zatímco jeho uvědomělý spoluhráč konečně zjišťuje, kdo je...

Popis

Opona je železná a pevná a v roce 1962 přijíždí do Finska na hudební mezinárodní festival mládeže československá jazzová kapela. Jan (Miroslav Etzler) se potkává se svou dávnou láskou zatímco jeho uvědomělý spoluhráč konečně zjišťuje, kdo je Elvis Presley.

Příběh se odehrává v roce 1962. Hlavní hrdinkou filmu je ELSA (Kati Outinen) - žena středního věku, modistka a příležitostná jasnovidka, která provozuje malé stylové kloboučnictví v centru Helsinek. Elsa se domnívá, že má svůj život zcela pod kontrolou - až do chvíle, kdy se u jejího krámku objeví hudebník Jan - muž, kterého kdysi milovala, ale už dvacet let považuje za mrtvého. JAN (Miroslav Etzler) přijíždí do Helsinek s českým orchestrem zahrát na mezinárodním Festivalu mládeže. Zpočátku se chce Elsa držet od Jana co nejdál – od něj, ale hlavně od festivalu, který považuje jen za další z mnoha akcí mezinárodní komunistické propagandy. Jan je však vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Opojná směsice horkých srpnových nocí, hudby a tance oproti mrazivému ovzduší éry železné opony vytváří okolnosti Elsina rozhodnutí - vyhoví přání finské policie, která ji pod tlakem KGB nutí vydat československého odpadlíka, nebo začne zcela nový život?