Ticho na moři
Typ:
film
Žánr:
historický, drama, válečný
Délka:
90 min
Motto:
Krutost války v tom nejdrsnějším slova smyslu.
Země:
Francie/Německo, 2011
Film známého německého režiséra Volkera Schlöndorff a, který se mezinárodně proslavil kontroverzní filmovou adaptací Grasseho románu Plechový bubínek (1979), vznikl na základě skutečných událostí podle spisů Pierra-Louisa Basseho, Ernsta Jüngera...

Popis

Film známého německého režiséra Volkera Schlöndorff a, který se mezinárodně proslavil kontroverzní filmovou adaptací Grasseho románu Plechový bubínek (1979), vznikl na základě skutečných událostí podle spisů Pierra-Louisa Basseho, Ernsta Jüngera a Heinricha Bölla.

Nacházíme se v roce 1941 ve francouzském internačním táboře, jehož chovanci jsou většinou političtí vězni a zločinci. Když bojovníci odporu – členové komunistické strany – zavraždí německého důstojníka, Hitler nařídí, aby bylo 150 francouzských vězňů popraveno. Jedním z mužů, který má být popraven, je 17letý Guy Môquet, jehož následná smrt se stala symbolem francouzské revolty proti německé okupaci. Jeho dopis na rozloučenou se každoročně čte ve francouzských školách. Snímek rekonstruuje jednotlivé události těsně před atentátem důstojníka až po popravu vězňů. Režisér Volker Schlöndorff zobrazuje tragické události nejen ze strany odsouzených a neúprosně, bez obhajoby poukazuje na slepou poslušnost německých vojáků a jejich nadřízených.

Jedinečný film Volkera Schlöndorffa byl oceněn na mnoha zahraničních filmových festivalech. V roce 2012 získal Speciální cenu studentské poroty a Cenu Teleplay na Televizním filmovém festivalu v německém městě Baden-Baden a představitel 17letého Guye získal za svůj výjimečný herecký výkon cenu Golden FIPA na Mezinárodním festivalu audiovizuálních programů ve francouzském Biarritzi.