Kupec Benátský
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
131 min
Motto:
Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes a Lynn Collins v adaptaci slavné hry Williama Shakespeara.
Rok:
2004
Benátky, 16. století. Hrabivý židovský lichvář Shylock je ještě horší než jeho špatná pověst. Nevynechá jedinou příležitost, aby si nevychutnal potíže křesťanských šlechticů, které nouze zavádí do jeho domu. Jednoho dne lichváře požádá o...

Popis

Benátky, 16. století.

Hrabivý židovský lichvář Shylock je ještě horší než jeho špatná pověst. Nevynechá jedinou příležitost, aby si nevychutnal potíže křesťanských šlechticů, které nouze zavádí do jeho domu. Jednoho dne lichváře požádá o půjčku vážený kupec Antonio, jehož mladý přítel Bassanio zoufale potřebuje peníze, aby získal ruku milované Portie. Když ovšem Antonio nemůže peníze včas vrátit, má Shylock volnou ruku k tomu, aby si léta ponižování a pohrdání na nenáviděném světě vybral i s úroky. Cena, kterou má Antonio zaplatit, má být skutečně bolestná…

Klasická divadelní hra Williama Shakespeara s novou naléhavostí ožila v rukou režiséra Michaela Radforda. Nadčasový příběh vypráví nejen o náhodě a osudu vládnoucích lidským osudům, ale také o antisemitismu. Radford využívá špičkového hereckého obsazení a zdůrazňuje vizuální krásu svých filmových obrazů.

Adaptace klasické hry Williama Shakespeara je fascinujícím moderním pohledem do díla velkého Alžbětince. Nadčasový příběh o lakotě a obětavosti je situovaný do Itálie 16. století a oslní mimořádným hvězdným obsazením i vizuální krásou.

Michael Radford, který získal za Pošťáka (Il postino) cenu BAFTA za nejlepší neanglicky mluvený film a dvě oscarové nominace (režie, scénář), se ve svém Kupci benátském spolehl na herecké výkony hereckých hvězd, především Ala Pacina (mj. trilogie Kmotr/The Godfather, režie Francis Ford Coppola, 1972, 1974, 1990, Zjizvená tvář/Scarface, režie Brian De Palma, 1983, Vůně ženy/Scent of a Woman, režie Martin Brest, 1992, Nelítostný souboj/Heat, režie Michael Mann, 1995, Insomnie/Insomnia, režie Christopher Nolan, 2002 ).

Další party ve svém filmu Michael Radford svěřil Jeremymu Ironsovi (Zvrat štěstěny/Reversal of Fortune, režie Barbet Schroeder, 1990, Božská Julie/Being Julia, režie István Szabó, 2004, Království nebeské/Kingdom of Heaven, režie Ridley Scott, 2005) ) a Josephu Fiennesovi (Zamilovaný Shakespeare/Shakespeare in Love, režie John Madden, 1998, Nepřítel před branami/Enemy at the Gate, režie Jean-Jacques Annaud, 2001).