Jan Švankmajer ve svém posledním filmu Kunstkamera odhaluje svou proslulou kunstkomoru na zámku v Horním Staňkově a za doprovodu hudby Antonia Vivaldiho zve diváky na procházku prostorem vlastní inspirace. Film Kunstkamera je procházkou zámkem...

Popis

Jan Švankmajer ve svém posledním filmu Kunstkamera odhaluje svou proslulou kunstkomoru na zámku v Horním Staňkově a za doprovodu hudby Antonia Vivaldiho zve diváky na procházku prostorem vlastní inspirace.

Film Kunstkamera je procházkou zámkem a bývalou sýpkou v Horním Staňkově, ve kterých je Švankmajerova kunstkamera instalována. Nejde ale o kunsthistorický film v pravém slova smyslu, ale o nasnímání magické atmosféry této sbírky a prostředí, v kterém je umístěna. Ve snímku nejde o pouhou prezentaci exponátů, artefakty jsou nasnímány s přidanou hodnotou Švankmajerova imaginativního pohledu v „řazení objektů a výkladu, a to nikoliv jenom slovního. „Wunderkabinet, který se pokouším instalovat na zámku Horní Staňkov, by měl zahrnovat tento okruh volby: Umění přírodních národů (Afrika), l’art brut (především tvorba mediumiků), arcimboldeskní princip, alchymie, přírodniny. Svíracími špendlíky by pak měly být magie a surrealismus,“ doplňuje Jan Švankmajer.