Krvavé pobřeží
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, drama, válečný
Délka:
150 min
Motto:
Výpravné akční drama z doby Tří císařství...
Země:
Čína, 2008
Příběh začíná v roce 208 n. l. během vlády dynastie Han. Ačkoliv Číně vládne jeden císař - Han Xiandi, země je rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě vládne pevnou rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používá císaře jen jako...

Popis

Příběh začíná v roce 208 n. l. během vlády dynastie Han. Ačkoliv Číně vládne jeden císař - Han Xiandi, země je rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě vládne pevnou rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používá císaře jen jako pouhou loutku. Cílem Cao Caa je zničit všechna království a prohlásit sebe za jediného vládce sjednocené Číny. Jeho hlavní protivník - císařův strýc Liu Bei - se snaží získat na svoji stranu království Wu, ležící na jihu země, kterému vládne Sun Quan. Liu Bei k němu vyšle svého vojenského poradce Zhuge Lianga, který se zde seznámí s místním vicekrálem Zhou Yu, s nimž se spřátelí a domluví spojenectví.

Když Cao Cao zjistí, že se tato dvě království stala spojenci, vydá se proti nim v čele mohutné armády osmi set tisíc mužů a dvou tisíc lodí. Věří, že zabije dvě mouchy jednou ranou. Jeho armáda se utáboří u řeky Yangtze, na jejímž druhém břehu, v místě zvaném Krvavém pobřeží jsou rozmístěna vojska spojenců.

Mezi Caovými vojáky propukne mor. Cao Cao pošle do spojeneckého ležení několik mrtvých, aby se infekce rozšířila i do nepřátelského tábora. I když spojenci zareagují rychle, jsou jejich ztráty velké. Aby získali potřebné zásoby a zbraně, vymyslí generál Zhu-Ge Liang geniální plán. Hlavní střetnutí statisíců vojáků se blíží …

Režisér John Woo (Operace: Zlomený šíp, Mission Impossible II, Kód Navajo) chtěl zůstat co nejvíce věrný skutečné historii, proto čerpal především z historické knihy Chronicles of the Three Kingdoms. Filmovým architektem byl oscarový Tim Yip (Tygr a drak). K dispozici měl tým, který tvořilo více než 1000 řemeslníků všech profesí. Nejtěžším úkolem bylo vytvořit jednotný design filmu. Z období dynastie Han totiž zůstalo zachováno jen velmi málo artefaktů.

Závěrečná bitevní scéna u Krvavého pobřeží byla plánovaná více než rok. Bylo postaveno 18 plně funkčních lodí, z nichž největší měřila 38 metrů. Dalších 2 tisíce filmových lodí bylo postaveno digitálně. Natáčení bitvy na břehu i na vodě se zúčastnilo více než 1 000 pěšáků, 300 jezdců na koních, 700 členů lodních posádek. Bitevní scény, válečné strategie, souboje, a choreografie představují jeden z vrcholů filmu.

S rozpočtem 80 miliónů dolarů se stalo Krvavé pobřeží nejdražším čínským filmem v historii. Natáčení začalo v dubnu 2007 a trvalo téměř 9 měsíců (203 natáčecích dnů). Vzhledem k celkové délce asijské verze je film rozdělen do dvou dílů. Mezinárodní verze je jednodílná.