Královna Alžběta: Zlatý věk
Typ:
film
Žánr:
historický, drama, životopisný, romantický
Délka:
114 min
Motto:
Žena. Bojovnice. Královna.
Země:
USA/Francie/Německo/Velká Británie, 2007
Postavila se nejmocnější armádě světa. Unikla pokusu o atentát. Kvůli vyššímu zájmu obětovala svou lásku a nechala popravit svou příbuznou. Jmenovala se Alžběta a především díky ní se Británie může chlubit přívlastkem Velká. Historické drama...

Popis

Postavila se nejmocnější armádě světa. Unikla pokusu o atentát. Kvůli vyššímu zájmu obětovala svou lásku a nechala popravit svou příbuznou. Jmenovala se Alžběta a především díky ní se Británie může chlubit přívlastkem Velká. Historické drama Královna Alžběta: Zlatý věk je pokračováním devět let starého snímku Královna Alžběta, nominovaného na sedm Oscarů, který jako první upozornil na nesporný talent herečky Cate Blanchett.

Zatímco první díl pojednával o nástupu mladičké Alžběty na anglický trůn, Zlatý věk líčí vrcholné období její vlády v druhé polovině šestnáctého století. Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporovaní skotskou královnou Marií Stuartovnou (Samantha Morton).

Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem (Geoffrey Rush) jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná "Panenská" královna měla nutně řešit. Škoda, že všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh (Clive Owen), s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie.

Úspěch Zlatého věku velkou měrou závisel na představitelce hlavní role. Nejenže na sebe musela Cate Blanchett navlékat spoustu neforemných kostýmů (včetně těžkého brnění), ale navíc v nich musela předvést celou škálu poloh, pyšnou suverénní vládkyní počínaje a zhrzenou pomstychtivou slaboškou konče. Paradoxní je, že se Cate zpočátku nechtěla k roli, která nastartovala její kariéru, vůbec vracet. "Nechtěla jsem podruhé vstoupit do téže řeky, jenže mezitím jsem se toho naučila o herectví dost na to, abych pochopila, že hrát tutéž postavu nemusí nutně znamenat hrát ji stejně," říká herečka. I když film stojí na hereckých výkonech (a může se pochlubit dvěma držiteli Oscara a dvěma herci na tuto cenu nominovanými), nelze opomenout ani vizuální stránku, která vrcholí ohromující námořní bitvou se španělskou Armadou.