Kouzelná chůva a Velký třesk
Typ:
film
Žánr:
komedie, rodinný, fantasy
Délka:
109 min
Motto:
Kouzla jsou zpět...
Země:
USA/Anglie/Francie, 2010
Když vás vlastní děti přivedou na úplné dno, existuje jen jeden jediný člověk, který vás z něj může dostat. Kouzelná chůva Nanny McPhee. Před pár lety pomohla v úspěšné pohádce zvládnout kupu ratolestí zoufalému vdovci a teď bude muset vydat...

Popis

Když vás vlastní děti přivedou na úplné dno, existuje jen jeden jediný člověk, který vás z něj může dostat. Kouzelná chůva Nanny McPhee. Před pár lety pomohla v úspěšné pohádce zvládnout kupu ratolestí zoufalému vdovci a teď bude muset vydat všechny síly, aby zachránila nejen zdravý rozum jedné farmářky, ale navíc i její střechu nad hlavou. Scénář magického a zábavného vyprávění znovu napsala Emma Thompson, která se zároveň zhostila titulní role.

Manžel paní Greenové (Maggie Gyllenhaal) tráví čas na jednom z bojišť Druhé světové války a ona je na všechno sama. Možná by to zvládla, kdyby… Kdyby se její tři děti mezi sebou věčně nehádaly. Kdyby se její jediná zaměstnankyně, paní Dochertyová, nezačala chovat jako blázen. Kdyby na ni švagr Phil (Rhys Ifans) netlačil, aby mu prodala svou půlku farmy. A kdyby k ní z Londýna nepřijeli na dobu neurčitou synovec a neteř, oba velmi nesnesitelní. Už tohle je na jednu ženskou moc, a to ještě netuší, že jako sup krouží kolem rodinné farmy záhadný pan Biggles (Ralph Fiennes), u kterého má nezvedený Phil nezanedbatelný dloužek. Když je krize nejvyšší, zjeví se za dveřmi známá silueta chůvy s obdivuhodnými schopnostmi. Stačí jedno letmé rozhlédnutí, aby se ujistila, že dorazila skutečně na správnou adresu. „Když mě potřebujete, ale nechcete, musím tu zůstat. Když mě chcete, ale už nepotřebujete, musím odejít.“ Vyřčená kouzelná formulka chůvy McPhee odstartuje sérii magických událostí, během níž dostane každý takovou lekci, jakou si zaslouží, a věřte, že některé výchovné postupy, zvlášť u dospělých, můžou mít hodně legrační průběh a následky.

O pekle, které se na filmovém plátně rozpoutá, svědčí i to, že režisérka Susanna White angažovala renomovaného pohybového režiséra Tobyho Segwicka, jenž připravoval všechny scény dětských šarvátek a honiček a také ty, ve kterých vystupují zvířata, tedy prakticky celý film. „Neslyšel jsem o filmu, jehož tvůrci by mou profesi využili. Jenže když scénář obsahuje tolik gagů, které vyžadují perfektní načasování a dokonalé sladění pohybů, je to nevyhnutelné,“ říká Segwick.

Na závěr dobrá zpráva pro ty, kdo neviděli jedničku. Emma Thompson při psaní scénáře okamžitě zavrhla myšlenku nastavované kaše a stvořila příběh, který si rodiče i děti naplno užijí, aniž měli tu čest se s kouzelnou chůvou potkat.