Kobra 11 je německý akční kriminální televizní seriál o fiktivním kriminálním oddělení dálniční policie. V Německu ho vysílá televize RTL, v Česku byl vysílán do roku 2012 na TV Nova, od roku 2013 na stanici Fanda. V roce 2015 je v ČR vysílána...

Popis

Kobra 11 je německý akční kriminální televizní seriál o fiktivním kriminálním oddělení dálniční policie. V Německu ho vysílá televize RTL, v Česku byl vysílán do roku 2012 na TV Nova, od roku 2013 na stanici Fanda. V roce 2015 je v ČR vysílána již 19. série tohoto seriálu. Z důvodu časové náročnosti tvorby seriálu se začaly natáčet i méně úspěšné epizody s druhým týmem policistů - vznikl seriál Kobra 11: Nasazení týmu 2. Oba seriály se odehrávají v Kolíně nad Rýnem.

První pilotní film (Bomby na 92. kilometru) v roce 1996 sledovalo na RTL 10 miliónů lidí. V tomto díle jsou spolu vrchní komisař Frank Stolte (Johannes Brandrup) a vrchní komisař Ingo Fischer (Rainer Strecker). V druhé epizodě je však Ingo zastřelen a ve třetí epizodě ho nahrazuje vrchní komisař Semir Gerkhan (Erdoğan Atalay). Na konci 1. série neznámo jak odchází Frank a ve 2. sérii přichází vrchní komisař André Fux (Mark Keller), ten je postřelen harpunou na konci 3. série. Ve 4. sérii ho nahrazuje vrchní komisař Tom Kranich (René Steinke), ten na konci 6. série po vraždě těhotné snoubenky odchází. V 7. sérii ho nahrazuje komisař Jan Richter (Christian Oliver), ten na konci 8. série neznámo jak odchází. V 9. sérii se vrací vrchní komisař Tom Kranich (René Steinke), ten je poté zastřelen v pilotním díle 11. série. Nahrazuje ho vrchní komisař Chris Ritter (Gedeon Burkhard), který umírá na konci 12. série.

Jeho nástupcem se ve 13. sérii stává vrchní komisař Ben Jäger (Tom Beck). V pilotním filmu 18. série se vrací vrchní komisař André Fux (Mark Keller), který měl zemřít na Mallorce na konci 3. série, ale záhadně přežil a stal se zločincem, a zemře na konci dílu v Alpách. V půlce 18. série odchází Ben Jäger, který se svojí přítelkyní odcestoval do USA a začal se naplno věnovat hudební kariéře. V pilotním filmu druhé poloviny 18. série (Revoluce) přichází Semirův 7. parťák, vrchní komisař Alex Brandt (Vinzenz Kiefer). V půlce 20. řady Alex Brandt po velkém rozhodnutí odchází od policie do Brazílie, aby našel svoji matku. V pilotním filmu druhé poloviny 20. série (Kobro, převezměte!) přichází Semirův 8. parťák, mladý komisař Paul Renner (Daniel Roesner). Anna Engelhardtová, doporučila Paula Rennera Krügerový a ona ho k týmu vzala. Když mu bylo 8 let, Semir mu zachránil život.

V prvních epizodách seriálu hraje šéfka Katharina Lamprechtová (Almut Eggert). Ta v šesté epizodě 2. série neznámo jak odchází. V sedmé epizodě ji nahrazuje šéfová Anna Engelhardtová (Charlotte Schwab), ta ve 13. sérii v epizodě Zrada odchází. V epizodě Okno ji nahrazuje šéfová Kim Krügerová (Katja Woywood).

Také sekretářky oddělení dálniční policie se měnily. Prvních šest epizod 2. série hrála Regina Christmannová (Nina Weniger), která neznámo jak odchází. V sedmé epizodě ji nahrazuje Andrea Schäferová, od 8. série Gerkhanová (Carina Wiese), která poté, co otěhotněla a narodilo se jí dítě, také odchází, a to ve třetí epizodě 10. série, ale v seriálu se objevuje dál. Poté přichází Petra Schubertová (Martina Hill). Poslední výměna se koná, když zabijí Toma Kranicha, se kterým měla Petra vztah, a proto odchází v pilotním díle 11. série. Místo ní přichází Sussana Königová (Daniela Wutte).

V prvním pilotním filmu jsou policisté Thomas Tommy Rieder (Günter Schubert) a Marcus Bodmer (Uwe Büschken), v tomto díle přichází Anja Heckendornová (Claudia Balk). V druhé epizodě přichází Jochen Schulte (Matthias Freihof). Na konci 1. série všichni neznámo jak odcházejí. Ve 2. sérii je nahrazují Horst Hotte Herzberger (Dietmar Huhn) a Manfred Meier-Hofer (Sven Riemann), ten v šesté epizodě 2. série neznámo jak odchází. V sedmé epizodě ho nahrazuje Dieter Bonrath (Gottfried Vollmer). V 15. sérii v epizodě Výše, rychleji, dále přichází Jenny Dornová (Katrin Heß). Hotte je ale v pilotním díle 16. série zastřelen a nahrazuje ho Jenny. V 19. řadě epizoda Vymazaný (první část) zemře tragicky Dieter Bonrath (Gottfried Vollmer). Jenny Dornová po smrti Dietra zastoupí na 3 epizody sekretářku a od dílu Kde je Semir? je povýšena na kriminální komisařku a bude pomáhat Semirovi a Alexovi. Jenny Dornová je ve 20. řadě povýšena na vyšší komisařku a bude pomáhat Semirovi a Paulovi.

Od 7. série v seriálu hraje technik Hartmut Freund (Niels Kurvin).

Natáčení
Natáčení financuje RTL a zajišťuje ho firma Action Concept. RTL stojí jedna epizoda okolo 10 miliónů korun. V čele Action Concept stojí Hermann Joha, který do seriálu vymýšlí kaskadérské kousky a zároveň společnost založil. Při natáčení seriálu se spolupracuje s policií. 1. a 2. série se natáčely v Berlíně a v okolí Berlína, scény na dálnici se točily na opuštěné části dálnice A115 vedoucí do bývalého hraničního přechodu mezi NDR a Západním Berlínem. Policejní stanice byla ve skutečnosti restaurace. Od 3. série se natáčí v Kolíně nad Rýnem a v okolí Kolína nad Rýnem. Dvojepizoda Smrt chlapce, Osamělé vítězství (3. série, 1998) se natáčela částečně na Mallorce, epizoda Tina a Aysim (5. série, 2000) v Belgii, epizoda Heinrich a Paul (7. série, 2002) v Paříži, pilotní díl 16. série 72 hodin strachu (2011) v Turecku, pilotní díl 18. série Vzkříšení (2013) v Rakousku Alpách - Bombové útoky se natáčely v Praze - Prašná brána, v Římě, v Berlíně, v Londýně - Elizabeth Tower a v Paříži u Eiffelovy věže. V 19. sérii byla malá scénka v Americe ve dvou epizodách, pak epizoda Na vlastní nebezpečí (19. série, 2014) se natáčela v Bruselu v Belgii, další epizoda Zničení se natáčela také v Belgii (19. série, 2014), pilotní díl 20. série Krvavá msta (2015) v Albánie Tirana.

Seriál se natáčí na 16 mm film, kterého bylo již spotřebovaného zhruba 1500 km. Na natáčení pracuje akční a dramatický tým, dva režiséři a dalších cca 100 lidí, kteří jsou plně nasazeni. Akční scény jsou snímány až 16 kamerami a při náročných akčních scénách se využívá digitální technika. Jedna epizoda se průměrně natáčí 3 týdny, 10 sekund na obrazovce se připravuje cca 10 hodin (od příprav natáčení až po finální úpravy). Od počátku natáčení bylo zničeno přes 3000 vozů, v počtu akčních scén s automobily byly překonány všechny dosavadní rekordy, auta jsou kupována z autobazarů, nová auta darují výrobci, která se pro potřeby natáčení upravují. Spotřebuje se v průměru 10 až 25 automobilů na jednu epizodu. Kanceláře dálniční policie jsou vybudovány v ateliéru. Jedna epizoda se točí cca 10 až 18 dní pilotní díl se točí cca 25 až 30 dní.

Kvůli natáčení jsou poměrně často uzavírány německé dálnice. V roce 2005 postavili filmaři vlastní dálnici - Areál FTL GmbH (největší filmová kulisa Evropy). Čtyřproudá silnice se dvěma oddělenými pásy je dlouhá kilometr. Na obou koncích jsou udělané smyčky pro otočení. Projet celý úsek kolem dokola tak znamená urazit celkem 2,3 km. Na filmové dálnici nechybí krajnice, svodidla, patníky, nakreslené jízdní pruhy, nájezd a sjezd, parkoviště i záliv pro nouzové stání.

Nejdražší epizoda byla Poslední závod z 19. řady kde se natáčelo na závodišti DTM kde si zahrál také Ralf Schumacher.

Český dabing
České znění seriálu je produkováno postupně od roku 1998, kdy byly nadabovány první dvě řady, na kterých se jako režisérka podílela Kateřina Fuková. Režisérem všech ostatních sezón je Libor Hruška který naposledy byl režisérem 18. Řady v roce 2014. Od roku 2015 a 19. Řady je režisérem Tomáš Tintěra. Hlavním překladatelem Kobry 11 je Ivan Hanuš, který nepřekládal pouze první (překladatel: Vladislav Čejchan) a čtvrtou sérii (překladatel: Ondřej Lábr). Na překladu 16. a 17. řady se kromě Hanuše podílel také Jiří Pondělíček. Dabing byl vyráběn v několika studiích: 1. a 2. sérii vyrobila Agentura Smrček Production (pro ČNTS Nova), sérii 3 firma Produkce (pro CET 21), sezóny 4–9 společnost Česká produkční 2000 (pro CET 21). Od desáté řady produkuje české znění pro CET 21 studio DW Agentura. Hlasové obsazení hlavních postav bylo v celém průběhu seriálu zachováno.

V Česku byl seriál vysílán na stanicích Nova (1998–2012), Nova Cinema (2009–2012) a Fanda (2012–dosud).

Ocenění
Na World Stunt Awards 2004 získal pilotní film seriálu Kobra 11: Nasazení týmu 2 „Most smrti“ cenu za nejlepší akci v zahraničním filmu.

V letech 2003, 2004, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012 a 2015 získal seriál cenu Taurus World Stunt Award za nejlepší akční zahraniční seriál a kaskadérské kousky.